Palestijnen gedood kort voor verkiezing

JENIN, 20 JAN. Op de vooravond van de eerste Palestijnse verkiezingen hebben Israelische soldaten gisteren bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever drie militante Palestijnen doodgeschoten die het vuur op hen zouden hebben geopend. Een Israelische militair werd gewond. De slachtoffers maakten deel uit van de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas die de verkiezingen boycot.

Hamas heeft drie dagen rouw afgekondigd. De Palestijnse politie heeft Hamas opgeroepen de begrafenis van de drie uit te stellen tot na de verkiezingen. Meer dan tweeduizend demonstranten trokken, na het bekend worden van de dood van de drie Hamas-strijders, door Jenin en scheurden verkiezingsposters van de muren. Zij riepen leuzen tegen het Palestijnse gezag en tegen de verkiezingen in de autonome Palestijnse gebieden en Oost-Jeruzalem.

Naar schatting een miljoen kiezers brengen vandaag hun stem uit voor de Palestijnse Nationale Raad, een orgaan met wetgevende en uitvoerende bevoegdheden, en een president, in overeenstemming met de Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoorden. De Palestijnse leider Yasser Arafat onderstreepte gisteren dat de verkiezingen “op Palestijns land een mijlpaal zijn op de weg naar de oprichting van een Palestijnse staat”. Arafat zelf is in de strijd om het presidentschap verzekerd van een gemakkelijke overwinning op zijn enige tegenkandidaat, de 72-jarige sociaal werkster Samiha Khalil. Hij heeft echter belang bij een zo hoog mogelijke opkomst als steun in de rug bij de komende onderhandelingen met Israel over onder andere de definitieve status van Jeruzalem en de autonome gebieden en de rechten van Palestijnse vluchtelingen.

Ongeveer duizend buitenlandse officiële en officieuze waarnemers, onder wie de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, zien op de verkiezingen toe, samen met bijna 3.000 Palestijnse waarnemers. In Oost-Jeruzalem zijn 4.000 Israelische politiemannen gestationeerd en het Israelische leger is massaal op de been in Hebron, de enige grote stad op de Westelijke Jordaanoever die nog onder bezetting staat. (Reuter, AFP, AP)