Hockeyers vermijden rampscenario

BARCELONA, 20 JAN. Het was een zege zonder franje, maar de Nederlandse hockeyers haalden na de 5-1 zege tegen Canada opgelucht adem. Puntverlies in de eerste wedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in Barcelona zou een nieuwe deuk in het toch al aangeslagen moreel betekenen. De overwinning op de tegenstander van wie nog nooit was verloren, werd gisteren daarom met een voorzichtige glimlach begroet.

Op het luxueuze complex van de Real Club de Polo won de nationale ploeg in een weinig opwindend treffen van de nietige tegenstander uit Noord-Amerika. Door de overwinning nam het team van bondscoach Roelant Oltmans bij voorbaat afstand van het gevreesde scenario zoals de vrouwen dat vorig najaar in Kaapstad schreven. Op het plaatsingstoernooi in Zuid-Afrika verloor het collectief van bondscoach Tom van 't Hek de openingswedstrijd, waarna de ploeg aan een vrije val begon en pas op de valreep kwalificatie veiligstelde.

Zowel Oltmans als zijn spelersgroep riep de afgelopen maanden lering te hebben getrokken van het toernooi in Kaapstad. Net zoals het eigen falen bij de strijd om de Champions Trophy een leerzame ervaring betekende. In Berlijn verleidde het teleurstellende optreden routiniers Ronald Jansen en Marc Delissen tot pittige kritiek op de fysieke weerbaarheid en mentale beleving bij sommige ploeggenoten. Geen hart, geen ziel en geen strijd, vonden de doelman en aanvoerder eensgezind.

De wedstrijd tegen Canada bood gisteren op dat punt weinig aanknopingspunten. Het technische surplus van de Nederlandse ploeg bleek voldoende om eventuele fysieke tekortkomingen te verhullen. Vooral in de tweede helft verliepen de combinaties soepel. Ogenschijnlijk eenvoudig bouwden de oranjehemden van Oltmans de 2-0 voorsprong uit naar 5-0. De internationaal onervaren Canadezen boden slechts bij vlagen enig verweer van betekenis. “Maar we hebben dit resultaat niet neergezet door de zwakte van Canada”, meende Oltmans na afloop.

Minder te spreken was de bondscoach over de eerste vijfendertig minuten. Voor de onderbreking liet de ploeg steken vallen en maar zelden kreeg het vat op de stugge tegenstander tegen wie ruim zes jaar geleden voor het laatst werd gespeeld. De vroege voorsprong - een doelpunt in de vierde minuut van de stick van rechterspits Stephan Veen - leidde tot gemakzucht, vooral in de afwerking binnen de cirkel. “Het benutten van kansen moeten we de komende dagen verbeteren”, sprak Oltmans streng.

De overwinning is een eerste maar voorzichtige stap op weg naar internationaal eerherstel. Na de verloren strafballenserie in de strijd om de EK-titel tegen Duitsland bestempelde Oltmans het tiendaagse toernooi als een hinderlijke onderbreking, gelet op de overvolle agenda van de hockeyers. Sinds het zeslandentoernooi in Berlijn beschouwt hij de zeven duels echter als een meer dan welkome reeks om ritme en aansluiting te hervinden. Nederland moet in Barcelona bij de bovenste vijf eindigen om olympisch titelhouder Duitsland, gastland de Verenigde Staten, wereldkampioen Pakistan en de continentale kampioenen Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Argentinië en Australië te vergezellen in Atlanta.

Het Nederlands team bezet na één speelronde de eerste plaats in het tussenklassement van het plaatsingstoernooi. De nummer twee van de wereld beantwoordt daarmee aan de verwachtingen. Kwalificatie lijkt afgaande op het deelnemersveld een eenvoudige opgave en slechts een kwestie van tijd. Winst in de volgende twee wedstrijden kan al voldoende zijn voor een startbewijs in Atlanta. Beducht voor onderschatting vermeed Oltmans in zijn nabeschouwing echter zorgvuldig iedere verwijzing naar de rol van favoriet. “Wij leven van wedstrijd tot wedstrijd. Ik wil geen rekensommen maken.”

Morgen speelt Nederland tegen India, dat gisteren met 3-3 gelijkspeelde tegen Groot-Brittannië. Eerder op de dag won Spanje zonder al te veel moeite met 3-1 van Wit-Rusland. In de ochtenduren versloeg Maleisië in een pittig treffen België met 2-1. Spits Alexandre de Chaffoy brak in het duel met de Aziaten zijn rechterbeen.

Ook Rogier van der Wal moest gisteren voortijdig naar de kant bij zijn eerste optreden op een groot internationaal toernooi. De 29-jarige middenvelder van Amsterdam kreeg in de eerste helft de bal bovenop zijn linkerduim. Onderzoek in een plaatselijk ziekenhuis wees uit dat hij twee botscheurtjes had opgelopen. “Desnoods speel ik met een kapje om mijn duim”, zei Van der Wal enigszins beteuterd.

    • Mark Hoogstad