Heilige grond

Foto: De Koninklijke Haagsche Golf en Country Club is de oudste golfvereniging van Nederland. Bij haar honderdjarig bestaan kreeg de club drie jaar geleden als eerste en enige club het predikaat 'Koninklijk'. De duinbaan staat garant voor veel wind en meestal een schuine ligging van de bal. De baan biedt vanaf veel punten uitzichten over een panorama van 360 graden. De meest spectaculaire hole is de achttiende, waarbij de speler vanaf de hoge afslag rechts op Wassenaar neerkijkt, links op de baan en in de verte op het riante clubhuis. In 1981 was de Haagsche voor het laatst speelterrein van de Dutch Open. De club en de infrastructuur zijn tegenwoordig niet meer op een groot evenement berekend. De Haagsche is één van de laatste elitaire bolwerken in Nederland. Heet hangijzer bij elke ledenvergadering is de vraag of er niet meer jeugd moet worden aangenomen. Tevergeefs. Slechts zeven procent van de bijna twaalfhonderd leden is jonger dan 21 jaar.