Gril koersverloop Fokker biedt speculant kansen

ROTTERDAM, 20 JAN. De laatste dagen was het elke ochtend hetzelfde op de Amsterdamse effectenbeurs. Een handelaar:“De ochtendkranten staan bol van negatieve berichten over Fokker. Koppen als: Geen cent meer voor Fokker. Tranen bij Van Schaik. Wat doen beleggers? Die bellen hun bank om hun aandelen Fokker van de hand te doen. En bij opening van de beurshandel komen massaal aandelen op de markt”

De koers opent laag, maar in de loop van de morgen volgt steeds weer herstel. “Beleggers houden hoop”, zegt een beurshandelaar. Bovendien bieden de heftige koersfluctuaties legio kansen aan financiële professionals voor arbitrage tussen verschillende markten, zeker wannneer om half elf de aandelenmarkt van Frankfurt opent, waar ook Fokker-aandelen verhandeld worden.

Fokker opende gisteren op 5,30 gulden, en sloot op 6,20 gulden. De omzetten stijgen, een indicatie van groeiende nervositeit. In de typische beurstelling, waarbij aan- en verkooptransacties allebei worden geteld, gingen er donderdag bijna 1,6 miljoen stukken om, gisteren al 2,9 miljoen. Dat was ongeveer achttien maal het gemiddelde.

Zware klappen ook bij de drie obligatieleningen van Fokker die op de beurs zijn genoteerd. Bij de aandelen gaat het om verliezen van hooguit twee tot drie gulden per stuk. De koersen van de obligaties dalen gelijk met honderden guldens.

De Fokker-obligatielening met een rente van 10 procent, die een week geleden nog 920 gulden waard was, bereikte gisterochtend een laagste koers van 400 gulden en sloot op 430 gulden. De kooplust van speculanten en financiële professionals, die de koers van de aandelen elke ochtend weer opdreef, is bij de obligaties nauwelijks merkbaar.

De koersval van de obligaties onderstreept dat de financiële markten de afgelopen dagen hun vertrouwen in de continuïteit van Fokker verloren hebben. Door de koersval is het rendement van de obligaties naar duizelingwekkende hoogte gestegen. Rendementscijfers zeggen in deze situaties niet zo veel meer. Als het overleg over een reddingsactie voor Fokker volgende week op de klippen loopt, zijn de obligaties en aandelen waarschijnlijk totaal waardeloos. Blijft Fokker overeind, dan hebben de kopers van gisteren gouden zaken gedaan. Fokker heeft al maanden geen cent eigen vermogen meer en blijft alleen maar op de been dankzij financiële garanties van het moederbedrijf Daimler-Benz.

Erratisch koersverloop is een gebruikelijk patroon bij aandelen van bedrijven in financiële problemen. Bij eerdere grote debâcles, zoals bij het automatiseringsbedrijf HCS (in 1991) en vrachtwagenfabrikant Daf (begin 1993) duurde het dagen voordat beleggers handelden naar de ernst van de problemen.

De Amsterdamse effectenbeurs zag - in tegenstelling tot eerdere reddingsacties bij Daf en HCS - nu geen reden om de notering van de Fokker-effecten tijdelijk op te schorten. “De kring waarin zich de informatie over de toekomst van Fokker bevindt is dusdanig klein en lijkt mij gesloten, zodat geen maatregelen nodig waren”, zo legt een woordvoerder uit. De commissaris voor de notering volgt de ontwikkelingen alert, zo zegt hij. Wat er maandag zal gebeuren, wanneer de commissarisen van Daimler-Benz het Fokker-dossier bespreken, is ongewis.

Een beurshandelaar:“Iedereen heeft dezelfde informatie. Het is voor iedereen koffiedik kijken.”

    • Menno Tamminga