Gmelich Meijling

Het bericht over de aanschaf van een Gulfstream zakenjet door staatssecretaris Gmelich Meijling (NRC Handelsblad, 16 januari), heeft mij aan het rekenen gezet. 42,9 miljoen gulden verdwijnt uit ons aller zakken om de staatssecretaris naar 's wereld brandhaarden te kunnen brengen. Afgezien van de vraag wat hij daar te zoeken heeft, wil ik als belastingbetaler wel eens weten of het niet wat minder kan.

De gemiddelde Nederlander draagt ongeveer een derde van zijn bruto-inkomen af aan de gemeenschap. Om 40 miljoen te ontvangen moet de staat dus voor zo'n 120 miljoen aan inkomens belasten. Gaan wij uit van een gemiddeld bruto salaris van 60.000 gulden per jaar, dan hebben er afgelopen jaar tweeduizend landgenoten alleen maar gewerkt om het speeltje van de staatssecretaris te kunnen bekostigen.

    • Frans Dekkers