Formatieopdracht Turkije naar Çiller

ISTANBUL, 20 JAN. De leider van de islamitische Welvaartspartij, Necmettin Erbakan, heeft gisteren zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven aan de Turkse president Süleyman Demirel. Erbakan vond geen enkele andere partij bereid om met hem in zee te gaan.

Vrijwel onmiddellijk daarna ontbood Demirel de demissionaire premier, Tansu Çiller, op het presidentiële paleis. Haar conservatieve Partij van het Juiste Pad (PJP) is nu aan zet om een meerderheidsregering te vormen. Çiller begint morgen aan haar opdracht.

Turkije ging op 24 december naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De islamitische Welvaartspartij van Erbakan kwam met 21,3 procent van de stemmen als de grootste partij uit de bus, direct gevolgd door de twee rechtse partijen, respectievelijk de Moederlandpartij van Mesut Yilmaz en de PJP. Çiller wenst niet met de moslim-fundamentalisten in een regering te zitten, de Moederlandpartij houdt de deur op een kier, maar geeft - mede onder druk van de Turkse ondernemers - voorlopig de voorkeur aan een rechtse coalitieregering. Het grote struikelblok is evenwel het premierschap, dat door Çiller wordt opgeëist. Yilmaz wenst niet onder haar te werken. Om dit probleem het hoofd te bieden heeft Çiller, de eerste vrouwelijke premier van Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923, voorgesteld om in mei opnieuw naar de stembus te gaan. Ondertussen kan een coalitie van de twee rechtse partijen de zaken waarnemen. Haar inschatting is dat de PJP bij die verkiezingen als de grootste rechtse partij uit de bus komt, waardoor ze automatisch opnieuw premier wordt.