Europese Unie stelt UEFA ultimatum

BRUSSEL, 20 JAN. De Europese Commissie geeft de UEFA zes weken de tijd om het transfersysteem en de beperkingen in het aantal buitenlanders bij voetbalclubs af te schaffen. Anders neemt de politiek maatregelen. De Europese voetbalunie liet deze week in reactie op de uitspraak in de zaak-Bosman weten dat het transfersysteem slechts aanpassing behoeft. Ook was de UEFA van mening dat de buitenlandersclausule gehandhaafd kan blijven.

De Britse commissaris Leon Brittan antwoordde gisteren in Brussel op vragen van onder anderen de Nederlandse Jessica Larive, lid van de VVD. Hij zei dat de UEFA-regels in strijd zijn met het arrest dat op 15 december is uitgesproken in Luxemburg. Brittan: “De UEFA moet het arrest toepassen en we zullen alle middelen gebruiken die we in huis hebben. Als het arrest zes weken na ontvangst van de brief die nu uitgaat naar de UEFA, nog steeds niet is nageleefd, spreekt de Commissie sancties uit. Daarbij zijn geldboetes mogelijk.”