ENGELAND; Politici zijn getergd door Murdochs monopolie

In Nederland is de miljoenendans om de tv-rechten van het betaalde voetbal in volle gang. Ook in andere landen is er sprake geweest van felle strijd om de uitzendingen. De stand van zaken in Duitsland, België, Engeland en Italië.

Labour, de Liberaal Democraten en enkele leden van de Britse Conservatieve regeringspartij hebben afgelopen week de handen in elkaar geslagen. Ze willen een dam opwerpen tegen de mediamagnaat Rupert Murdoch, ondermeer eigenaar van de Britse kranten The Times en The Sun, en van Sky Television. Murdochs Sky TV bezit al de exclusieve uitzendrechten voor de Engelse voetbal en rugby-competitie. Vorige week heeft de maatschappij een bod gedaan op de Europese rechten voor de Olympische Spelen tussen de jaren 2000 en 2008.

Volgens de Britse omroepwet van 1990 mag een aantal van de belangrijkste nationale sportevenementen niet exclusief worden vertoond op zogeheten pay-as-you-view-zenders, omroepen die elk programma apart bij de kijker in rekening brengen. Daarbij gaat het om de Olympische Spelen, het laatste weekend van Wimbledon, de testmatches van het Engelse cricketteam, paardenraces als de Derby en de Grand National, en verder om de wereldkampioenschappen voetbal en de Schotse en Engelse bekerfinale. Labour wil de nieuwe omroepwet zodanig wijzigen dat de lijst van beschermde evenementen ook geldt voor abonnee-omroepen, zoals Sky TV. Volgens Labour-parlementariër Jack Cunningham is het “belangrijk dat de evenementen die deel uitmaken van ons nationale erfgoed toegankelijk blijven voor een zo breed mogelijk publiek”. In Groot-Brittannië beschikken negen van de tien huishoudens niet over de kabelverbinding of schotelantenne die nodig zijn voor de ontvangst van abonnee-tv.

Sky heeft vrijwel een monopolie op de live-uitzendingen van het Engelse voetbal. Het satellietstation heeft vijf jaar geleden voor 218 miljoen pond, ruim een half miljard gulden, de uitzendrechten voor de Engelse eredivisie gekocht, een contract dat aan het eind van het seizoen afloopt. Samen met de publieke omroep ITV heeft Sky zich in november ook voor vijf jaar verzekerd van de uitzendrechten voor de Engelse eerste, tweede en derde divisie. Kosten: 125 miljoen pond, ruim 300 miljoen gulden.

Sinds Sky competitiewedstrijden in de eredivisie uitzendt, worden aanvangstijden en speeldata door de omroep bepaald. Clubs die vroeger alleen op zaterdagmiddag speelden, komen nu ook op zondag, maandag, woensdag en vrijdag in actie. Eenzelfde aanpassing van het speelprogramma staat de lagere divisies te wachten, nu Sky de uitzendrechten heeft gekocht. Een wedstrijd die in de jaren tachtig bij de BBC 12 miljoen kijkers zou hebben getrokken, wordt anno 1996 door niet meer dan twee miljoen mensen gevolgd. Tegenwoordig gaan veel Engelsen naar een pub die beschikt over een schotelantenne als ze een sportuitzending willen zien.

    • Dick Wittenberg