CRANBERRY CHUTNEY

In Canada werden cranberry's vroeger ook wel 'bouncing berries' oftewel 'stuiterende bessen' genoemd omdat men ze sorteerde door ze over de treden van een trap te kieperen - zachte of verrotte bessen bleven op de treden liggen en de goede bessen stuiterden van de trap af naar beneden waar ze verzameld werden. Tegenwoordig worden cranberry's natuurlijk met machines gesorteerd, maar het feit blijft dat de beste bessen nog steeds de stevige, harde bessen zijn. Gooi bij het wassen eventuele zachte bessen weg. Serveer deze chutney bijvoorbeeld bij een gebraden kalkoen.

Voor 7,5 deciliter:

350 gram verse cranberry's

1 kleine moesappel, klokhuis verwijderd, in blokjes gesneden

200 gram lichtbruine basterdsuiker

4 eetlepels blokjes ontpitte dadel

4 eetlepels water

4 eetlepels ciderazijn

2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember

1 dessertlepel geraspte sinaasappelschil

2 theelepels zout

1 theelepel piment

Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook, waarbij u af en toe omschept. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat circa 15 minuten sudderen onder af en toe omscheppen. Doe de chutney in een bakje, laat afkoelen, leg er het deksel op en bewaar in de koelkast.

    • Kim Maclean