Brazilië maakt zich gereed voor noodimport van koffie

RIO DE JANEIRO, 20 JAN. Brazilië, het grootste koffieproducerende land ter wereld, treft voorbereidingen om in geval van nood koffie te kunnen importeren.

Bevoegde ambtenaren gaan ongeveer tienduizend balen koffie het land binnenbrengen om er zeker van te zijn dat tekorten - zoals die onder meer bestonden gedurende de twee vorstperioden in 1994 - in de toekomst vermeden kunnen worden. Het is voor het eerst in geschiedenis dat in Brazilië koffie wordt geïmporteerd. “Deze importen zijn een soort test voor de toekomst” verklaarde gisteren Americo Sato, voorzitter van de Braziliaanse vereniging voor koffiebranders. “We importeren nu koffie, omdat dit in de toekomst wel eens echt nodig zou kunnen zijn.”

In het afgelopen jaar stegen de koffieprijzen in Brazilië tot 140 real (meer dan 235 gulden) per baal. Koffiebranders kwamen door deze prijsstijging in problemen, omdat de Braziliaanse consument niet bereid was 6 gulden, of zelfs nog meer, te betalen voor een pond koffie. De prijs voor een baal koffie ligt nu op ongeveer 115 real (ruim 190 gulden). De prijs voor een pond koffie in de winkel bedraagt omgerekend ruim vier gulden per pond.

Beperkingen op de import van koffie hebben Braziliaanse koffieproducenten tientallen jaren lang behoed voor plagen. Nu willen koffiebranders echter een garantie voor het geval dat de prijzen bij het begin van de oogst in mei opnieuw gaan stijgen.

Naar verwachting zal Brazilië in 1996 ongeveer 25,5 miljoen balen koffie produceren. Daarmee zou de koffieproduktie, die in het afgelopen jaar op 16,8 miljoen balen lag, weer terug zijn op een normaal niveau (AP).