BELGIE; BRTN afgetroefd door commercie

In Nederland is de miljoenendans om de tv-rechten van het betaalde voetbal in volle gang. Ook in andere landen is er sprake geweest van felle strijd om de uitzendingen. De stand van zaken in Duitsland, België, Engeland en Italië.

In Vlaanderen heeft de commerciële Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) het alleenrecht om voetbalwedstrijden uit te zenden. VTM, de grootste zender in Vlaanderen, verwierf dit recht in juli 1994 voor vier jaar, omdat ze 5 miljoen meer bood dan de publieke omroep BRTN. Sindsdien verslaat VTM alle voetbalwedstrijden in Vlaanderen en de thuiswedstrijden van de nationale Belgische ploeg. De BRTN kan tot en met 1998 enkel wat minuten voetbal kopen van VTM, die op haar beurt wielren-minuten koopt van de publieke omroep.

Dat de BRTN het recht om voetbalwedstrijden uit te zenden anderhalf jaar geleden verspeelde, werd gezien als een gevoelige klap voor de publieke omroep, die het toch al zwaar te verduren heeft door onder andere hoge loonkosten en de kracht van steeds meer commerciële omroepen in Vlaanderen. “Dat wij het recht op voetbaluitzendingen hebben, is voor ons belangrijk”, beaamt een medewerker van de sportdienst van VTM. “Voetbal is toch de meest populaire televisiesport in Vlaanderen. Naar een uitzending kijken al gauw 8 à 900.000 mensen, en als de nationale ploeg speelt ongeveer een miljoen.”

Vorig jaar daalde het marktaandeel van de twee televisienetten van de BRTN, TV1 en TV2, met ruim zes procentpunten naar 25,9 procent. VTM daarentegen groeide in 1995 tot 42,3 procent. Ook de twee commerciële nieuwkomers, Kanaal 2 en VT4, wisten vorig jaar kijkers van de BRTN voor zich te winnen. Om de getergde publieke omroep te helpen, schreef het weekblad Humo een wedstrijd uit onder de kop 'Wie redt de BRTN?' De hoofdprijs, vijfduizend gulden, ging naar de lezer die voorstelde een soap te maken over het Vlaamse medialand.

In Wallonië won de publieke omroep RTBF de slag om het uitzendrecht van voetbal. De Franstalige publieke omroep deed een hoger bod dan het Luxemburgse RTL. “In Vlaanderen zit voetbal bij de commerciële omroep, in Wallonië bij de publieke: een mooi Belgisch compromis”, aldus de sportmedewerker van VTM.

    • Brigit Donker