Weah dreigt elftal Liberia te verlaten

ROTTERDAM, 19 JAN. George Weah, onlangs bekroond met alle individuele prijzen die een voetballer zich kan wensen, dreigt na het toernooi om de Afrika Cup te bedanken als international van Liberia. De spits van AC Milan is zeer ontevreden over de steun die de nationale ploeg krijgt van de Liberiaanse autoriteiten.

Weah uitte zijn ongenoegen na de training in Durban. “Als de omstandigheden niet verbeteren, trek ik me terug uit de ploeg. Ik heb de trainers en de bestuurders al van dat voornemen op de hoogte gesteld. We moeten gewoon het team verbeteren en de faciliteiten. Zo kunnen we niet doorgaan. Het is niet alleen een kwestie van geld. Nee, het is alles. Geld van de overheid zou wel kunnen helpen bij het bouwen van een beter team.”

Weah is zowel in Europa, Afrika als in de hele wereld uitgeroepen tot voetballer van het jaar. In Liberia, jarenlang verscheurd door burgeroorlog, is zijn populariteit bijna onbegrensd. Weah wil dat in de toekomst jonge Liberiaanse spelers de kans krijgen naar trainingskampen in het buitenland te gaan. In het verleden betaalde hij geregeld vliegtickets voor ploeggenoten. “Ze zeggen dat ik de beste voetballer van de wereld ben, maar ik heb geen goed nationaal team om in te spelen. Om eerlijk te zijn heb ik het eigenlijk niet nodig in de nationale ploeg te spelen.”

In de strijd om de Africa Cup leed Egypte, met de Nederlandse bondscoach Ruud Krol, een onverdiende nederlaag tegen Kameroen. De Ontembare Leeuwen uit donker Afrika hadden het geluk aan hun zijde en maken zich op voor een plaats bij de laatste acht.

Net als de Zuidafrikaanse voetbalbond verbaasde Krol zich over de vrijwel lege tribunes bij het toernooi. Bij de meeste duels zitten officieel 800 tot 1500 toeschouwers. Het gastland is alleen geïnteresseerd in de prestaties van het eigen elftal. Het duel Zyuid-Afrika - Kameroen was uitverkocht met tachtigduizend toeschouwers. Alle andere wedstrijden zijn niet interessant. In het laatste groepsduel tegen Zuid-Afrika speelt Egypte vermoedelijk in een vol stadion. De ploeg van Krol zal moeten winnen.