Waarschuwing voor beleggen in teakhout

ROTTERDAM, 19 JAN. De risico's van het beleggen in teakhout-projecten zijn extreem groot. Die waarschuwing laat de Consumentenbond horen in de Consumenten-geldgids van deze maand.

Particulieren die duizenden gulden willen steken in plantages met teakbomen en/of walnotenbomen zijn volgens de Consumentenbond slecht op de hoogte van de haken en ogen aan deze aanbiedingen. Dergelijke plantages zijn in ontwikkeling genomen in Costa Rica, Brazilië en Ghana.

Investeringen daarin hebben doorgaans looptijden van zo'n twintig jaar. In de tussentijd kunnen beleggers, bijvoorbeeld geconfronteerd met tegenvallers bij die projecten, moeilijk van hun belegging af. Verder worden al te gemakkelijk hoge tot zeer hoge rendementen voorgespiegeld, aldus de Consumentenbond, die de voorlichting “soms zelf misleidend” noemt.

Door te spreken van een minimaal rendement van 21 tot 24 procent, zoals het Euro Greenfix Fund doet, wordt de indruk gewekt alsof het rendement in het ongunstigste geval 21 procent bedraagt en onder betere omstandigheden nog hoger zal uitvallen. Maar op de lange termijn kunnen er veel dingen verkeerd gaan bij het opkweken van de jonge aanplant, aldus de Consumentenbond. De plantagehouder moet de aanplant regelmatig vakkundig uitdunnen en voorkomen dat de bomen door ziekte en schadelijke insecten worden aangetast. Jaarlijks moet er voldoende regen vallen, maar er moet ook een droge periode van drie maanden zijn. Bij deze projecten zijn de risico's zo groot en divers dat de Consumentenbond deze beleggingsvorm ongeschikt vindt als financiële voorziening voor de toekomst.

Teakprojecten vallen door de gekozen vorm van individueel beleggen niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank. De aanbieders van houtbeleggingen doen er alles aan, aldus de Consumentenbond, om hun projecten aan die controle te onttrekken, Daardoor ontbreekt vrijwel iedere vorm van wettelijk toezicht.

Ohra Verzekeringen maakte gisteren melding van goede resultaten met de Teakwood Rendementspolis. H. Janssen, adjunct-directeur van Ohra, zegt: “We zijn bezig met de verkoop van de polissen op ons laatste project van aangeplante teakbomen. We hebben nu een dikke 12.000 polissen verkocht.”

De negatieve publiciteit rond het Teakwood-project en de betwiste rendementsprognoses van 14 procent per jaar hebben geen negatieve effecten gehad. “We zijn verrast dat het over het algemeen reuze meeviel. Slechts een enkeling heeft zijn polis opgezegd.”