Vooral militaire sector levert McDonnell winst op

ST LOUIS, 19 JAN. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas heeft vorig jaar de netto winst zien stijgen van 598 tot 707 miljoen dollar. De omzet nam toe van 13,2 miljard tot 14,3 miljard dollar. Vooral de divisie militaire vliegtuigen deed het goed.

In het laatste kwartaal van vorig jaar heeft McDonnell Douglas een voorziening opgenomen voor een wijziging in de boekhouding bij zijn verkeersvliegtuigen. Wordt deze post ten bedrage van 1,8 miljard dollar in de jaarcijfers meegenomen, dan is er sprake van een verlies van 416 miljoen dollar.

De winstgroei kwam hoofdzakelijk voor rekening van de militaire vliegtuigen. Deze divisie leverde in 1995 een recordbedrijfswinst van 905 miljoen dollar op (708 miljoen dollar in 1994). Het bedrijf profiteerde van een verbetering van de winstmarge van 9 procent naar 11 procent. In het laatste kwartaal lag dit cijfer zelfs dicht bij 12 procent. De jaaromzet groeide van 7,8 miljard tot 8,2 miljard dollar.

Met de verkoop van verkeersvliegtuigen haalde McDonnell Douglas (producent van de met de Fokker 100 concurrerende MD-95) een omzet van 3,9 miljard dollar (3,2 miljard dollar in 1994). Zonder de forse voorziening mee te rekenen, noteerde deze divisie in 1995 een operationele winst van 39 miljoen (47 miljoen dollar in 1994).

Bij de raketten, ruimtevaart- en elektronische systemen daalde de operationele winst van 262 miljoen tot 198 miljoen dollar, bij een gelijkblijvende omzet van 1,9 miljard dollar. (ANP)