Uitgeverij halveert personeelsbestand

AMSTERDAM, 19 JAN. Uitgeverij Van Gennep in Amsterdam gaat haar personeelsbestand van acht naar vier inkrimpen. Volgens directeur J. Jansen is dat na tegenvallende financiële resultaten nodig om te overleven. De reorganisatie heeft geen gevolgen voor het uitgavenbeleid. Jansen wil de boekhouding gaan uitbesteden. Enkele medewerkers kunnen van de vut gebruikmaken. Minstens één personeelslid hangt gedwongen ontslag boven het hoofd. De reserves van de uitgeverij maken het mogelijk de reorganisatie op sociaal aanvaardbare wijze door te voeren, aldus Jansen. Door die reserves is ook het uitgavenbeleid te handhaven. Als oorzaken van de tegenvallende financiële resultaten noemt de directeur het wegvallen van de winstgevende import van buitenlandse pockets en het optrekken, vorig jaar, van de salarissen vorig jaar opgetrokken tot het niveau van de uitgevers-cao. Tot dan werd bij Van Gennep het beginsel gehanteerd dat alle werknemers hetzelfde verdienen. De van oorsprong collectief geleide uuitgeverij werd opgericht door de vorig jaar overleden Rob van Gennep. Andere onder de naam Van Gennep bestaande activiteiten, zoals twee boekhandels in Amsterdam en Rotterdam, vallen buiten de reorganisatie.