Twee planeten ontdekt waarop leven mogelijk is

SAN ANTONIO, 19 JAN. Amerikaanse sterrenkundigen hebben het bestaan van twee planeten aangetoond buiten het zonnestelsel waarop in principe leven mogelijk is. De onderzoekers, Geoffrey Marcy en Paul Butler van de San Fransisco State University, hebben dit gisteren bekend gemaakt op de vergadering van de American Astronomical Society die afgelopen week in San Antonio (Texas) werd gehouden.

De twee planeten bevinden zich bij ver van elkaar verwijderde sterren. De ene ster bevindt zich in het sterrenbeeld de Maagd, de andere in het sterrenbeeld de Grote Beer. Ze staan op enkele tientallen lichtjaren van de aarde. Voor sterren is dat betrekkelijk nabij.

Een planeet is een object dat zelf geen helder licht uitzendt en daarom niet rechtstreeks zichtbaar is. Het bestaan kan worden afgeleid uit de zwakke bewegingen van de ster waarom de planeet draait. Dergelijke bewegingen zijn al eerder waargenomen bij sterren, zodat het wel zeker is dat buiten het zonnestelsel planeten bestaan. Maar of de omstandigheden op deze planeten leven mogelijk maken, bleef de vraag - de temperatuur was te hoog of er was een röntgenbron in de buurt.

Niet bekend