Topman Gerstner: nieuwe strategie werkt; Verrassend hoge winst IBM over afgelopen jaar

NEW YORK, 19 JAN. IBM heeft vorig jaar een winst behaald van 4,1 miljard dollar, 38 procent meer dan in 1994 en het beste resultaat sinds 1990. De omzet van 's werelds grootste computerfabrikant steeg met 12 procent tot 72 miljard dollar, de snelste toename sinds 1984.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het resultaat viel hoger uit dan analisten hadden voorzien, dank zij een verrassend goed vierde kwartaal. In reactie op de gunstige cijfers joegen beleggers de koers van IBM met bijna tien procent op tot 96.

IBM's omzet over de laatste drie maanden van 1995 steeg, ten opzichte van het laatste kwartaal 1994, met tien procent tot 21,9 miljard dollar. De winst kwam uit op 1,7 miljard dollar, een toename met 39 procent. Zonder bijzondere baten en lasten had de winst zelfs 2 miljard dollar bedragen. IBM reserveerde in het vierde kwartaal echter 663 miljoen dollar voor afvloeiingsregelingen en versnelde afschrijving op software. Daartegenover stond een opbrengst van 175 miljoen dollar uit verkoop van een dochterbedrijf.

“Onze kwartaal- en jaarcijfers laten zien dat de onderliggende strategie werkt”, aldus topman Louis Gerstner in een toelichting. Gerstner krijgt veel lof voor de wijze waarop hij IBM heeft veranderd van een verliesgevend bedrijf in een concern dat weer meetelt in alle produktsectoren waarin het actief is.

In het laatste kwartaal liet IBM een verrassende stijging van zijn pc-afzet zien. Mede hierdoor kwam de omzet in computerapparatuur over geheel 1995 uit op 35,6 miljard dollar, 10 procent meer dan een jaar eerder. IBM boekte ook groei in zijn divisies dienstverlening en programmatuur. Aan diensten verkocht IBM voor 12,7 miljard dollar (31 procent groei), de software-omzet groeide met bijna 12 procent tot 12,7 miljard dollar.

IBM, gevestigd in Armonk, New York, had overigens nog beter kunnen presteren: voor bepaalde grote systemen trad in het derde kwartaal een tekort aan componenten op. IBM leed verder, net als veel andere technologiebedrijven, onder de prijsdruk in de computerbranche.

Gerstner toonde zich ingenomen met het effect van de overname van Lotus, producent van het populaire spreadsheet-programma Notes. “Lotus heeft meer exemplaren van Notes verkocht in de afgelopen zes maanden dan in de zesjarige geschiedenis van het produkt voor die tijd”, aldus Gerstner.

In een poging IBM's divisie computerprogrammatuur te versterken en de positie in netwerktechnologie te verbeteren deed Gerstner een half jaar geleden een vijandig bod van 3,5 miljard dollar op deze softwarefabrikant. Dat leidde uiteindelijk tot een overname waarmee Lotus instemde. Lotus-topman Jim Manzi heeft inmiddels zijn biezen gepakt, maar verder lijkt de opname van Lotus als zelfstandige eenheid binnen IBM voorbeeldig te verlopen.

IBM is iets optimistischer over de nabije toekomst dan andere bedrijven, zoals chipproducent Intel. Het rekent op goede verkoop van computerapparatuur. Wel zullen de marges door felle concurrentie en lichte overproduktie verder krimpen.

    • Lucas Ligtenberg