Terugkeer Spelbos in teken van clubliefde

ROTTERDAM, 19 JAN. FC Utrecht krijgt weer Utrechtse trekjes. Op het moment dat het sportief slecht gaat, blijkt clubliefde een waardevol goed te zijn. In navolging van technisch-directeur Nol de Ruiter, Feyenoorder John van Loen en toekomstige assistent-trainer Jan Wouters keert ook Ronald Spelbos terug naar zijn oude stad.

De Utrechter, die zijn loopbaan begon bij Velox, is de opvolger van de ontslagen trainer Simon Kistemaker. Dinsdag leidt Spelbos voor het eerst de training.

Op maandag wikkelt hij immers de financiële zaken met zijn vorige werkgever Vitesse af. De arbitragecommissie bepaalde dat de Arnhemmers, die hem eind vorig jaar ontsloegen, 490.000 gulden moeten betalen. Volgens voorzitter Jan van de Kant, die bij afwezigheid van Spelbos het woord voerde, heeft de nieuwe trainer bij de keuze voor Utrecht clubliefde mee laten spreken.

Langer dan een half jaar wenste Spelbos zich echter niet te binden. “De tijd was te kort om uitvoerig te onderhandelen over een langdurige overeenkomst”, zei Van de Kant, die maandag het eerste gesprek had met Spelbos.

Van begin af is Spelbos de eerste keuze geweest Kistemaker op te volgen. Hij kent de club, heeft er stage gelopen en ligt goed bij de achterban. Bovendien zag de technische staf, onder wie de toekomstig assistent-trainer Wouters, een samenwerking met zijn oud-ploeggenoot bij Ajax wel zitten. Van de Kant weigerde de naam te noemen van de tweede kandidaat. “Die man staat nog onder contract bij een club.”

Van de Kant deed gisteren een felle aanval naar zijn collega van Vitesse, Aalbers. Deze zou hebben onderhandeld met verdediger Vierklau zonder FC Utrecht daarvan tijdig in te lichten. Pas vlak voordat de bijna transfervrije Vierklau woensdag een handtekening onder een vijfjarig contract, werd Van de Kant geïnformeerd. “Ik ben flink teleurgesteld in het optreden van Aalbers. Een half jaar geleden riep Vitesse alle clubvoorzitters bijeen voor een aanval op de topclubs. Nu verbaas ik me erover dat hij zich van dezelfde praktijken bedient.”