Rechter verbiedt boek van arts Mitterrand

PARIJS, 19 JAN. Het boek waarin de lijfarts van wijlen François Mitterrand onthult dat de voormalige president van Frankrijk al sinds 1981 wist dat hij leed aan prostaat- en botkanker is gistermiddag door de rechter verboden. De eerste druk van 'Le Grand Secret', 40.000 exemplaren, was toen al uitverkocht.

Volgens de rechter vormt het boek van dr. Claude Gubler, dat woensdag op de markt kwam, een zeer ernstige inbreuk op de privacy van Mitterrand en zijn familie. De zaak was aangespannen door Mitterrands echtgenote, hun twee zoons en de buitenechtelijke dochter Mazarine. De uitgever, Editions Plon, kondigde aan in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De voorbereidingen voor een tweede druk zijn evenwel gestaakt.

Mitterrand maakte zijn ziekte pas in 1992 bekend. Toen hij president werd beloofde hij een grote mate van openheid over zijn gezondheid. Iedere zes maanden liet hij dan ook een gezondheidsverklaring uitgeven. Daarin werd de ziekte, die hem op 8 januari fataal werd, evenwel verzwegen. Gubler was Mitterrands arts van 1969 tot 1994.

“Ik heb het zeer bewust gedaan”, zei Gubler over de onthullingen tegen het Franse weekblad Le Nouvel Observateur “en ik ben bereid de gevolgen te dragen.” Een Franse beroepsorganisatie van artsen onderzoekt of Gubler bestraft moet worden voor het schenden van de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt.

Gublers boek bevat niet alleen onthullingen over Mitterrands ziekte, maar geeft ook een beeld van Mitterrands verhouding met zijn vriendin Anne Pingeot en hun dochter Mazarine. Kennis over het bestaan van Mitterrands 'tweede familie' was jarenlang beperkt tot een kleine kring Parijzenaars. In 1992 onthulde een Frans weekblad foto's van Mazarine. Tijdens de begrafenis verschenen de twee families zij aan zij aan de baar van de president. Gubler onthult onder andere dat Pingeot en dochter al jaren wonen in een appartement van de Franse staat in de nabijheid van de Eifeltoren. (Reuter, AFP)