Provinciale sferen overheersen in de kerk van TVM

DEN BOSCH, 19 JAN. Of ze de ploegpresentatie nu in een oude Brabantse kerk of in een Twentse feestzaal organiseren, de jaarlijkse ontvangst van TVM ademt de sfeer van Drentse en Zeeuwse gemoedelijkheid. Directeur Ad Bos uit Hoogeveen en ploegleider Cees Priem uit Wemeldinge belichamen het provincialisme dat de wielerploeg al jaren kenmerkt. Bij TVM gebeuren geen gekke dingen. Bij TVM zie je elk jaar dezelfde gezichten en hoor je elk jaar dezelfde geluiden.

Het positivisme overheerste gisteren in de Sint Josephkerk van 's Hertogenbosch. De directeur en de ploegleider keken tevreden terug op het wielerjaar 1995. De sprintzeges van Jeroen Blijlevens waren reden tot uitbundigheid, de wederopstanding van Jelle Nijdam was een welkome verrassing. Voor de rest won TVM een aantal troostprijzen, die door de malaise in de Nederlandse wielersport als rijke overwinningen werden begroet. In totaal behaalde TVM vorig jaar 51 zeges.

Cees Priem was in de werfkelder van de kerk realistischer dan op het altaar. Zijn Nederlands getinte ploeg kan niet zonder buitenlanders. “Het gaat een stukje beter, maar supergoed kun je het nog steeds niet noemen. Daarom ben ik gedwongen enkele buitenlandse renners aan te trekken. Renners die bergop meerijden kan ik in Nederland nog steeds niet vinden. Alleen zoeken wij geen grote namen die alles al bewezen hebben. Ik heb liever een jonge renner die jezelf nog kan kneden.”

Zijn twinkelende ogen verraden een gevoelige sneer. Priem heeft weinig vertrouwen in de verdeelde aanpak van zijn provinciegenoot Raas, die met de Rabobank een sterke profploeg en een ambitieus jeugdplan heeft samengesteld. Jalousie de métier? Geen sprake van. Volgens directeur Bos is zijn vriend Priem zelfs benaderd om bij Rabobank aan de slag te gaan, nog voordat Raas zou zijn gepolst. Priem bevestigt de belangstelling, maar bij de Utrechtse bank werd het gerucht gisteren ten stelligste ontkend.

Over de verwachte concurrentiestrijd met de rijke Rabobank maken Bos en Priem zich niet al te veel zorgen. Het is een goede ontwikkeling voor het Nederlandse wielrennen, spraken ze in koor. Zelfs de overeenkomst die de grote bank met de nationale wielerbond (KNWU) heeft getekend, kon de pret niet drukken in Den Bosch. “Het verleden heeft bewezen dat de meeste jonge renners voor ons kiezen”, aldus Priem.

Behalve de Rabobank lag ook de naam van Polis Direct op ieders lippen. De omstreden co-sponsor is na een half jaar afgehaakt. TVM is opgelucht dat de financiële verwikkelingen met de dubieuze verzekeraar zijn opgelost, maar het gemis van een extra miljoen gulden liet zich gelden. Het geplande contract met de Belgische ronderenner Johan Bruyneel werd zonder co-sponsor als een te grote gok beschouwd. Bruyneel rijdt nu, ironisch genoeg, voor de Raboploeg.

De nieuwe samenstelling bij TVM komt aardig overeen met de formatie die vorig seizoen aan de start verscheen. Steven Rooks kreeg geen nieuw contract aangeboden en moest zijn loopbaan beëindigen. Vladimir Poulnikov werd twee jaar later dan gepland alsnog ingelijfd. Voor TVM is het te hopen dat de ronderenner uit Oekraïne zijn meeste kruit nog niet heeft verschoten. Poulnikov wordt geacht de Deen Bo Hamburger te assisteren in de Tour de France, maar de Oosteuropeaan heeft geen naam opgebouwd als betrouwbare knecht. Ook de Franse aanwinst Laurent Roux moet voor versterking in het hooggebergte zorgen.

De meeste aandacht zal dit seizoen ongetwijfeld uit gaan naar Blijlevens, die vorig jaar opzien baarde met zijn rappe spurt en zijn gewaagde uitspraken. In Den Bosch kreeg de opvolger van Van Poppel de lachers op zijn hand. “Dit jaar gaan we het weer doen. Ik heb voor mezelf de doelen in mijn hoofd en die zien er mooi uit. Als het allemaal uitkomt, wordt het een schitterend seizoen.”

Blijlevens verwacht geen terugslag na zijn opzienbarende prestaties van vorig jaar. “Ik heb het hele seizoen goed gepresteerd en niet alleen in de Tour. Daarom ben ik geen eendagsvlieg.” De 24-jarige Brabander zal zich net als vorig seizoen gaan richten op de meerdaagse wedstrijden. “Ik moet eerst bewijzen dat ik een klassieker kan uitrijden. Zolang dat niet is gebeurd, kan ik moeilijk gaan eisen dat andere jongens mij uit de wind houden in Parijs-Roubaix.”

Zowel Blijlevens als Nijdam heeft zijn hoop gevestigd op een olympische nominatie. Het parcours in Atlanta is redelijk vlak en daarom voor beide renners zeer geschikt. Voor de oude Nijdam zouden de Spelen een aardige afsluiting van een mooie carrière kunnen betekenen. Voor Blijlevens is Atlanta een nieuwe uitdaging op weg naar wereldroem.

De nieuwe ploeg van TVM ziet er als volgt uit: Den Bakker, Blijlevens, Cornelisse, Hoffman, De Jongh, Knaven, Nijdam, Van Steen, Van der Steen, Thebes en Voskamp (Ned); Van Dijck, Van de Laer, Van Petegem en Redant (Bel); Petilleau en Roux (Fra); Hamburger en Skibby (Den); Johnsen en Kjaergaard (Noorwegen); Poulnikov (Oek).

    • Jaap Bloembergen