Pizzakoeriers beroofd door nepklanten

Pizzabezorgers vormen in Leeuwarden het doelwit van overvallers. In twee maanden werden vijf jongens onder bedreiging van messen gedwongen hun (wissel)geld af te geven en kwam een aantal pogingen tot beroving voor. De politie hield begin deze week drie verdachten aan.

LEEUWARDEN, 19 JAN. Een pizzakoerier stopt nooit, zegt Havo-scholier Mark, bezorger van pizzeria Napoli in Leeuwarden. “Behalve dan voor een rood stoplicht.” Hij weet dat doorrijden het beste is, want mensen die iets willen vragen zijn verdacht. Een vuurtje? Het gevaar bestaat dat je een klap op je kop krijgt en je portemonnee moet afgeven. Een straat niet kunnen vinden? Dan bel je lukraak aan bij een huis, in plaats van een wandelaar de weg te vragen.

Afgelopen week werden drie pizzakoeriers overvallen. De daders hanteren een vast patroon. Onder valse naam wordt een bestelling op een bepaald adres opgegeven. Als de bezorger aanbelt, weet men daar van niks. Waarna twee mannen de koerier benaderen er zeggen dat zij die overtollige pizza wel willen “kopen”.

Dit overkwam de 16-jarige Ronald Ykema uit Leeuwarden van Napoli vorige week. Op zijn eerste avond werd hij overvallen door twee mannen, die een mes tegen zijn keel duwden. Ronald bleek met de bekende truc naar het valse adres te zijn gelokt. De vrouw bij wie hij aanbelde, meldde hem via de intercom dat ze geen pizza had besteld. Onder bedreiging van een mes ontfutselden de beide overvallers de verstijfde bezorger zijn beurs met daarin vijfhonderd gulden.

Vandaag stapt hij voor het eerst na de overval weer op de brommer. Bij de debutant zat de schrik er goed in. “Een week lang heb ik niet durven werken.” Zijn moeder vindt dat hij ermee moet stoppen. “Ik stop pas als ik nog een keer beroofd wordt”, zegt hij dapper. “Je begint echt niks als ze een mes op je keel zetten. Goed opletten is het enige wat je kunt doen.” Een 19-jarige collega van concurrent Pidokkio was de week daarvoor ook het doelwit van overvallers. De pizzakoerier moest 120 gulden afgeven aan twee mannen, die hem bedreigden met een stiletto. Een 19-jarige bezorger van Chinees restaurant Kota Radja overkwam hetzelfde. Twee mannen wachtten hem op in de hal van een flatgebouw en eisten onder bedreiging van een knuppel diens portemonnee met vierhonderd gulden.

Vooral in de buitenwijken kijken de bezorgers goed om zich heen. Miranda van der Wal die bij Napoli achter de telefoon zit, heeft soms door wanneer een beller een valse bestelling opgeeft. “Ik let goed op achtergrondgeluiden”, vertelt ze. “Hoor je bijvoorbeeld auto's dan belt iemand uit een cel en dat kan verdacht zijn. In zo'n geval bel ik naar het telefoonnummer dat wij altijd aan een klant vragen. Bestaat het nummer niet dan weten we genoeg. Daarnet hoorde ik een televisie en kinderstemmen op de achtergrond, dus dat is oké.”

Gerard van der Heide (17) is niet bang. Hij rijdt nu vier maanden voor pizzeria Napoli en daarvoor een jaar voor een grillroom. “Het is gemakkelijk werk”, vertelt hij. “Je hoeft er niet veel voor te doen, behalve door de stad brommen. En wat is er leuker voor jongens van mijn leeftijd dan 's avonds door Leeuwarden te scheuren. Bovendien betaalt het goed en kun je dit werk combineren met je studie.” Hij kijkt op de kaart van de Friese hoofdstad die aan de wand hangt, zet zijn helm op en verdwijnt op zijn brommer met rode warmhoudbak in de mistige avond.

De politie betrapte maandagavond twee jongens van 15 en 16 jaar op heterdaad die achter een bezorger aanrenden. De agenten waren gealarmeerd door een bezorger die het tweetal van een eerdere beroving herkende. De 16-jarige bekende meer overvallen te hebben gepleegd. Hij was eerder voorwaardelijk veroordeeld wegens afpersing van medeleerlingen op school. Dinsdag werd een 20-jarige Leeuwarder aangehouden die deel uitmaakte van het overvaltrio.

De politie adviseert eigenaars van pizzeria's hun bezorgers minder wisselgeld mee te geven. De eigenaar van Napoli heeft het advies opgevolgd. Hij geeft zijn koeriers nu hooguit honderd gulden aan wisselgeld mee. Zijn collega van Pidokkio aan de Nieuweburen zelfs nog minder. “Vijftig gulden, meer niet”, licht eigenaar G. Gromme toe. “De bezorgers zijn anders een gemakkelijke prooi. En voor vijftig gulden willen potentiële overvallers geen celstraf riskeren.” Hij zegt geen enkel risico meer te nemen. Is er twijfel over een telefoonnummer, dan wordt steevast teruggebeld om de bestelling te verifiëren. “Aan de telefoon zeggen we onze klanten dat ze gepast moeten betalen. Contant of met cheque, omdat de bezorgers maar weinig wisselgeld hebben”, aldus Gromme.

Pizzakoerier Catrinus Dijkstra (30) van Pidokkio is een oude rot in het vak. Hij brengt al vier jaar pizza's rond in Leeuwarden, dat hij op zijn duimpje kent. Bang is hij nooit. “Ach, ik ben opgegroeid met criminele vrienden. Ik kan daardoor goed inschatten of bepaalde figuren verdacht zijn. Mensenkennis, hè?”

    • Karin de Mik