Northwest Airlines ziet winst tot een recordhoogte stijgen

ROTTERDAM, 19 JAN. Northwest Airlines (NWA), de qua omvang vijfde Amerikaanse luchtvaartmaatschappij waarin de KLM een belang van 19 procent heeft, haalde het afgelopen boekjaar een recordwinst van 392 miljoen dollar of 640 miljoen gulden. Deze winst lag bijna 100 miljoen dollar boven die van 1994 toen 295,5 miljoen werd gehaald. Tegelijk steeg het bedrijfsresultaat met bijna de helft tot 1,38 miljard dollar. De omzet van het Amerikaanse bedrijf nam ten opzichte van 1994 toe van 8,33 miljard naar 9,06 miljard dollar (14,8 miljard gulden).

Het laatste kwartaal kon NWA een nettowinst bijschrijven van 53,5 miljoen dollar tegen 35,9 miljoen in de eerste drie maanden van 1994. De kwartaalomzet steeg over dezelfde periode van 2,01 naar 2,20 miljard dollar. Topman John H. Dasberg beklemtoonde gisteren dat “de uitstekende resultaten” laten zien dat de koers die vier jaar geleden werd ingeslagen ook de juiste is geweest. Daarbij behoort ook de samenwerking met de KLM op de trans-Atlantische routes, aldus Dasberg.

De sfeer tussen NWA en partner KLM is de laatste tijd overigens danig verslechterd, omdat het Amerikaanse bedrijf afgelopen november de KLM-invloed met hulp van een speciale 'beschermingsconstructie' op een maximum van 19 procent stelde. Ook al had KLM eerder opties van NWA ontvangen om dat belang te zijnertijd te kunnen uitbreiden. Het Nederlandse bedrijf vecht deze “onrechtmatige” ingreep momenteel aan bij de Amerikaanse rechter.

NWA kon in het vierde kwartaal dat eindigde op 31 december j.l. een buitengewone bate van 49,9 miljoen dollar bijschrijven als gevolg van een nieuwe financieringsregeling in Japan voor grond en onroerend goed dat de maatschappij daar bezit. NWA zegt nu ongeveer 10 procent van al het internationale verkeer van en naar Japan te verzorgen. Het bedrijf werd onlangs door het Japanse vakblad Travel Manager uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij van 1995. NWA heeft verder toestemming van de Chinese autoriteiten gekregen om met ingang van 1 mei aanstaande drie maal in de week rechtstreeks van Detroit naar Beijing te vliegen. Verder kreeg NWA permissie om vanaf 1 januari 1997 vier maal in de week tussen Boston en Bombay te vliegen.