Koopman

ABN Amro heeft goed nieuws voor hypotheekgevers: de rente kan in de volgende maanden nog behoorlijk omlaag. Nu denken zo'n beetje alle banken en effectenhuizen dat de kapitaalmarktrente, waar de hypotheekrente van afhangt, verder daalt. Maar de bank gaat in zijn prognoses een stuk verder. Op een symposium deze week achtte de hoogste verantwoordelijke dagelijkse bestuurder voor het rentebeleid, R. van den Brink, een verdere daling van 5,80 procent nu tot misschien wel 5 procent niet onmogelijk.

Dat komt goed uit, en niet alleen voor de hypotheekmarkt. Juist ABN Amro ontpopte zich in de eerste weken van dit jaar als een van de actiefste partijen in Europa bij de verkoop van obligatieleningen aan beleggers. Hoogtepunt in deze zeer lucratieve tak van sport was de record-lening van 2,5 miljard gulden die vorige week door de Europese Investeringsbank werd uitgeschreven. ABN Amro liet doorschemeren dit jaar nog wel een aantal leningen van deze omvang te willen verzorgen als zich de mogelijkheid voordoet. Beleggers lopen bij renteniveau's van onder de zes procent doorgaans niet zo warm voor dit soort aanbiedingen, tenzij ze naast rente ook koerswinst tegemoet kunnen zien. Daarom is een verdere rentedaling een mooi verkoopargument: voor tienjarige obligaties ligt bij Van den Brinks scenario voor een rente van 5 procent een koerswinst in het verschiet die in de dubbele cijfers loopt.

    • Maarten Schinkel