John van de Rijdt

Schilderijen van John van de Rijdt. Artis, Boschveldweg 471, Den Bosch. T/m 11 febr. Do t/m zo 13-17u. Prijzen 800 tot 3600 gulden. In Artis is ook werk van Adriaans te zien.

De Brabantse kunstenaar John van de Rijdt schildert in het zweet des aanschijns. Drie van de ruim twaalf schilderijen van hem die nu in Artis in Den Bosch te zien zijn gaan over de moeizame worsteling die schilderen is. Het beeld is steeds hetzelfde: over een braak liggende akker loopt een man met een juk over zijn schouders, waaraan zes druipende kwasten hangen. De kwasten trekken strepen over het kale land, zoals een ploeg voren in de grond trekt: bonkerig en scherp. De akker is paars, de horizon flamboyant geel, de strepen oranje. Wat sfeer betreft doen de drie schildersjukken met hun schelle tegenlicht denken aan de barre Zaaier-schilderijen van Van Gogh.

Van de Rijdt is van oorsprong graficus en pas sinds enkele jaren actief aan het schilderen. Deze onervarenheid vergt haar tol. Van de Rijdts serie Schildersjukken is sterk van compositie en kleur. Maar niet al z'n werk in Artis is al zo evenwichtig of uitgesproken van sfeer. Weemoedig Landschap bijvoorbeeld oogt als een spanningsloze adventkalender. En in de schilderijen van flatgebouwen en 'muurgezichten' treedt de kunstenaar die Van de Rijdt als inspiratiebron heeft gebruikt te duidelijk op de voorgrond. Dan zeult in plaats van Van de Rijdt René Daniëls met het schildersjuk.

    • Lucette ter Borg