International Filmfestival Rotterdam 1996; 24 januari t/m 4 februari

Ongeveer duizend voorstellingen telt het 25ste International Filmfestival Rotterdam, dat van 24 januari tot en met 4 februari rondom Kruiskade en Lijnbaan weer zijn tenten opslaat - dit jaar zelfs letterlijk door het neerzetten van een tijdelijk festivalpaviljoen aan het Weena. Ook wordt een deel van het programma van 2 tot en met 4 februari vertoond in de Maastrichtse bioscopen Pathé en Lumière.

Niet bekend

Een nieuw festivalonderdeel is de in het Nighttown-complex geconcentreerde sectie 'Exploding Cinema', een verkenning van de wisselwerking tussen film en nieuwe media. Er zijn niet alleen films over Internet, virtuele werkelijkheid en videospelletjes te zien, maar ook voorbeelden van nieuwe cd-roms, arcadespelletjes en andere toepassingen van bewegend beeld.

Vanaf vandaag is het festival telefonisch bereikbaar voor informatie (010-2331401) en reserveringen (010-2331400).

In de aanloop tot de verkiezingen gaat het debat intussen op de tweede linie over de vraag wat de Schotten financieel wel zouden moeten overhebben voor hun onafhankelijkheid. Minister Ian Lang had vorige week in een hotelkamer in Glasgow een prachtig schoolbord laten neerzetten, waarop de inkomstenbelasting van een bankbediende, van een verpleegster en van een leraar onder een Labour-bestuur voor Schotland waren berekend. Met een triomfantelijke ruk trok hij de strips weg, die dienden te onthullen hoeveel de drie slechter af zouden zijn onder een Labourregering, die én de Britse belastingen gaat verhogen én de Schotten een eigen belasting gaat opleggen. In dit geval kwam de rekensom op een verhoging van zo'n dertig procent uit, een cijfer dat Labour als belachelijk van tafel veegt.