Inkomen boeren in Europa groeit licht

BRUSSEL, 19 JAN. Het gemiddelde inkomen van boeren is in Europa vorig jaar omhoog gegaan met 2,6 procent. Vooral Zweedse en Britse boeren gingen er fors op vooruit, met stijgingen van respectievelijk 26,3 en 19,4 procent. Nederland hoort bij de groep van zes van de vijftien EU-lidstaten waar de verdiensten voor de landbouw terugliepen. Eerder werd al bekend dat het gemiddelde inkomen in Nederland vorig jaar daalde met 2 procent. Uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, blijkt nu dat ook in België, Finland, Griekenland, Spanje en Portugal de boeren er over de hele linie op achteruit gingen. In België liep het inkomen uit landbouwactiviteiten het hardst terug, met 9,8 procent. Eurostat geeft de geleidelijke hervorming van de Europese landbouw als hoofdoorzaak voor de lichte stijging van het inkomen over alle lidstaten. (ANP)

Van de overeenkomsten tussen vissehersenen en zoogdierhersenen worden de laatste jaren meer details ontdekt. Nieuwe technieken maken onderzoek van één enkele hersencel mogelijk. Zo kan met bepaalde kleuringen het verloop van de uitlopers van één zenuwcel en de contacten daarvan met andere cellen zichtbaar worden gemaakt. En van één hersencel kan de activiteit worden gemeten. Aldus is aangetoond dat het voorste deel van vissehersenen veel ingewikkelder is gestructureerd en meer overeenkomsten vertoont met bepaalde hersenstructuren van zoogdieren dan men tot voor kort dacht. Dit verstevigt de structurele basis voor het veronderstellen van gevoelens als pijn en angst bij vissen.