In grootwinkelbedrijf dreigt CAO-conflict

WOERDEN, 19 JAN. De CAO-onderhandelingen in het grootwinkelbedrijf dreigen uit te lopen op een loonconflict. De vakbonden eisen zowel bij KBB (Bijenkorf, Hema) als bij V&D 3 tot 4 procent loonsverhoging, de werkgevers willen niet verder gaan dan 1,5 tot 2 procent. De Dienstenbond FNV bereidt zich voor op acties.

De onderhandelingen bij V&D (15.000 werknemers) gisteren zijn volgens L. Voormeulen, onderhandelaar bij de Dienstenbond FNV, slecht verlopen. “Het is treurig, maar we komen er niet heel veel verder.” Weliswaar heeft V&D het oorspronkelijke loonbod van 1,5 procent gisteren verhoogd naar 2 procent, maar dat is volgens Voormeulen nog lang niet voldoende.

Volgende week gaan de bonden nog één keer onderhandelen bij V&D. “Voor ons ligt er een absolute bodem van drie procent, en dat moet eigenlijk nog iets meer worden. Als V&D daar niet mee akkoord gaat, stap ik op.” Ook de vakbond voor hoger personeel (VHP) vindt het aanbod van de werkgevers veel te laag. De VHP wil het komende jaar vier procent loonsverhoging. “Die twee procent is wel uitermate mager”, aldus onderhandelaar Steenhorst.

Bij het detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis, M&S) verlopen de CAO-besprekingen voor de 25.000 werknemers eveneens moeizaam. Grootste knelpunt is ook daar de looneis. KBB wil de lonen dit jaar met maximaal 1,5 procent verhogen, de bonden eisen ruim het dubbele. Aanstaande dinsdag worden de onderhandelingen hervat.

Wanneer de besprekingen bij KBB niets meer opleveren, wil de Dienstenbond FNV eind januari de leden raadplegen over mogelijke acties. Volgens de bond hebben de leden de afgelopen maanden al laten weten dat de loonsverhoging ten minste drie procent moet bedragen. Zonodig moet die looneis worden afgedwongen. “De werkgevers spelen met vuur”, aldus Voormeulen.

Over een ander gevoelig onderwerp bij de onderhandelingen in het grootwinkelbedrijf, de toeslagen voor werken in de avonduren en de weekeinden, zijn de partijen elkaar wel genaderd. KBB heeft het voorstel ingetrokken om de toeslagen te reduceren, bij V&D stellen de werkgevers een goedkopere variant voor. V&D stelt daarbij de eis dat werknemers de toeslagen uitbetaald krijgen in vrije tijd. “Daar valt niet over te praten. Wij willen die toeslagen in geld”, aldus Voormeulen. Bij KBB en V&D is twee jaar geleden voor de werknemers een 35-urige werkweek afgesproken.