Hulpverleners tippen tv-ploegen voor geld

DEN HAAG, 19 JAN. Cameraploegen van zogeheten reality-tv-programma's geven soms geld aan hulpverleners in ruil voor tips. Dat zegt secretaris J. van Bree van het Nederlands Ambulance Platform (NAP).

Hij erkent dat hij de omkoopbeschuldigingen niet direct kan staven. “Maar het komt voor. Hulpverleners wordt gevraagd te bellen als ze iets leuks weten. En daar is dan een prijs aan verbonden”, zegt hij.

In de reality-programma's trekken cameraploegen er met politie, brandweer of ambulance's op uit om de hulpverlening bij bij voorbeeld ongelukken of acties tegen criminelen te filmen. Programma's in deze sector zijn onder andere 06-11 Weekend (van RTL5) en in mindere mate Hart van Nederland (SBS6). Deze manier van tv-maken is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Zo kan de kijker volgen hoe bijvoorbeeld vlak na een verkeersongeluk brandweer en politie bezig zijn met hulp aan de slachtoffers. Nauwelijks verhuld worden de slachtoffers uit de auto's gezaagd en weggevoerd. Ook bij branden staan camera's vaak klaar om de reacties van omstanders vast te leggen.

Niet iedereen is blij met reality-tv. Volgens Van Bree is het fenomeen zelfs uitgegroeid tot een serieus probleem omdat de cameraploegen soms in de weg lopen. “Ik ken een voorbeeld van een hulpverlener die bij het behandelen van een slachtoffer de camera op zijn schouder voelde. Dat gaat natuurlijk te ver en daar moet iets aan gedaan worden”, vindt hij.

In februari gaan hulpverleners rond de tafel zitten met het ministerie van binnenlandse zaken om het verschijnsel reality-tv te bespreken. Al langer wordt gedacht aan een gedragscode voor cameraploegen. De Amsterdamse advocaat P.J. Plasman biedt juridische bescherming tegen ongewenste tv-opnamen. (ANP)