Groeiende vraag stuwt resultaat Microsoft omhoog

REDMONT, 19 JAN. Winst en omzet van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft zijn in de tweede helft van 1995 omhooggeschoten. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van de onderneming.

In de eerste helft van het op 1 juli 1995 begonnen boekjaar behaalde het concern een recordwinst van 1,07 miljard dollar (1,7 miljard gulden), tegenover 689 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 2,7 miljard naar 4,2 miljard dollar (6,8 miljard gulden).

Vooruitlopend op de resultaten, die nabeurs werden bekendgemaakt, steeg de koers van het aandeel Microsoft op de beurs van Wall Street met 2,75 dollar tot 87.

Microsoft schrijft de forse verbetering van zijn resultaten toe aan de sterke groei van de vraag naar computerprogrammatuur. In de laatste drie maanden van 1995, Microsofts tweede kwartaal, bedroeg de winst 575 miljoen dollar, eveneens een record. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder kwam de winstgroei uit op 54 procent. De omzet nam toe met 700 miljoen dollar tot 2,2 miljard.

In hoeverre het concern profiteert van het in augustus vorig jaar geïntroduceerde Windows 95, zijn nieuwe besturingsprogramma voor pc's, is onduidelijk. Deskundigen gaan ervan uit dat er tot eind 1995 zeventien à twintig miljoen exemplaren van over de toonbank zijn gegaan. Microsoft had zelf voorspeld dat het er dertig miljoen zouden worden.

Voor het lopende kwartaal verwacht het concern ongeveer een zelfde resultaat als in het tweede kwartaal van het boekjaar. In het vierde kwartaal kunnen de resultaten iets lager uitvallen.

Windows 95 leidde direct na introductie tot een verkooppiek aan bezitters van pc's. In Microsofts tweede kwartaal nam de verkoop van zijn programmatuur via de detailhandel af tot 180 miljoen dollar (260 miljoen in het voorgaande kwartaal). De verkoop aan computerfabrikanten, die Microsoft-programma's standaard installeren op hun apparaten, steeg in die zelfde periode van 548 miljoen tot 672 miljoen dollar. (AP)