Griekse Pasok kiest Simitis als nieuwe premier

ATHENE, 19 JAN. De Griekse socialistische partij PASOK heeft gisteren na twee stemronden Costas Simitis aangewezen als nieuwe premier van Griekenland.

Simitis (59) volgt Andreas Papandreou op die eerder deze week terugtrad als premier wegens zijn ziekte. Simitis krijgt morgen van president Stefanopoulos de opdracht een nieuwe regering te vormen.

Simitis kreeg in de beslissende stemronde elf stemmen meer dan Akis Tsohatsopoulos, de minister van binnenlandse zaken die de afgelopen twee maanden heeft waargenomen als premier voor de zieke Papandreou. Tsohatsopoulos staat bekend als een trouwe vazal van Papandreou maar werd aanvankelijk weinig kans toegedicht hem op te volgen. Na het atreden van Papandreou was echter een steeds groter deel van de ruim 180 koppen tellende parlementsfractie van de PASOK, die de nieuwe premier heeft aangewezen, een voorkeur voor Tzohatsopoulos gaan uitspreken.

Niettemin kreeg Simitis, die wegens zijn gedrongen gestalte en oosterse trekken in Griekenland ook wel bekend staat als 'de chinees', na zijn verkiezing gistermiddag een staande ovatie van de voltallige parlementsfractie. Simitis is binnen de PASOK een opponent van Papandreou. Enkele maanden geleden stapte hij uit het kabinet wegens onmin met Papandreou over de privatisering van scheepswerven. “Er is behoefte aan nieuwe ideeën en een verandering in de wijze waarop wordt geregeerd”, zei hij gisteren na zijn verkiezing. “We zullen worden beoordeeld in de verkiezingen van volgend jaar en we zullen winnen.” Simitis wil dat Griekenland de problemen in de Balkan 'realistischer' benadert en zich meer schikt naar de politiek van de Europese Unie. Simitis zal naar verwachting Theodore Pangalos, een voormalige minister voor Europese zaken, benoemen tot minister van buitenlandse zaken. Pangalos wil onder meer een betere relatie met de aartsvijand van Griekenland, Turkije. (Reuter,AP,AFP)