'Gijzelaars OPM in principe vrij'

JAYAPURA, 19 JAN. De Papua-militanten die in de Indonesische provincie Irian Jaya vijftien mensen vasthouden, onder wie twee Nederlanders, hebben zich vanmorgen in principe bereid verklaard om de gijzelaars vrij te laten. De manier waarop de ontvoerders dat willen regelen, lijkt bij de militaire onderhandelaars op bezwaren te stuiten. Vanmorgen vloog een helikopter met twee dominees, Adriaan van der Bijl en Paul Burkhart, vanuit Wamena in de Baliemvallei waar de Indonesische militairen hun voorlopige hoofdkwartier hebben opgeslagen, naar het dorp Mapnduma in het Centrale Bergland voor een ontmoeting met de ontvoerders. Daar spraken zij met Daniel Kogoya, een leider van de Beweging Vrij Papua (OPM). De beide dominees overhandigden hem onder andere een pakket artikelen die de internationale pers de afgelopen week heeft gewijd aan de gijzeling, als tegemoetkoming aan de eis van de ontvoerders dat het streven van de OPM naar een 'vrij West-Papua' wereldkundig wordt gemaakt.