Franse rente daalt, G7 wil praten over stimulering

PARIJS/WASHINGTON, 19 JAN. De Franse centrale bank heeft gisteren de belangrijkste rentetarieven verlaagd. De ministers van financiën van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) zullen morgen in Parijs praten over mogelijkheden de stagnerende economieën uit het slop te halen.

In Frankrijk ging het interventietarief, dat geldt als de bodem voor de tarieven op de geldmarkt, omlaag van 4,45 tot 4,20 procent. De rente op vijf tot tiendaagse beleningen, het plafond voor de geldmarkttarieven daalde van 5,85 tot 5,60 procent. Het was de derde keer sinds begin december dat de Franse rente omlaag ging. De regering in Parijs hoopt op een stimulerend effect voor de groei. De huidige groeivertraging belemmert de regering bij bezuinigingen, die nodig zijn om de criteria voor de Europese monetaire unie te halen. De Franse renteverlaging kwam niet als een verrassing.

Dat gold wel voor de verlaging van van de minimumrente in Groot-Brittannië van 6,5 tot 6,25 procent. Analisten waren verbaasd, omdat de inflatie een fractie was gestegen tot 3,2 procent. In tegenstelling tot de centrale bank in Frankrijk is die in Groot-Brittannië niet autonoom. De Duitse centrale bank liet gisteren de rentetarieven ongemoeid. De Nederlandsche Bank liet de driedaagse beleningsrente zakken van 3,40 tot 3,30 procent.

De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, gaf gisteren aan dat de G7-ministers en centrale-bankpresidenten morgen in Parijs gaan praten over economische stimulering. De bijeenkomst in Parijs was al eerder op de agenda gezet. “We zullen de gelegenheid hebben te onderzoeken welke middelen het meest passend zijn om het herstel te versterken en zo een meer solide basis te scheppen voor de noodzakelijke structurele veranderingen in Japan en het Europese continent,” aldus Rubin. Volgens de Amerikaanse bewindsman laten de “uitstekende prestaties” op het gebied van de inflatie in Japan, de Verenigde Staten en Duitsland “een zekere marge om te antwoorden op de vertraging van de economische groei” indien dat noodzakelijk mocht blijken. Rubin zinspeelde hiermee op een mogelijke verlaging van de rentetarieven.

Volgens Rubin zijn sinds de laatste bijeenkomst van de G7-ministers, afgelopen herfst in Washington, de economische omstandigheden in Japan verbeterd maar die in Europa enigszins verslechterd. Over de koers van de dollar herhaalde Rubin zijn eerdere uitspraak dat de regering van president Clinton “een sterke dollar” in het belang van de VS acht. (Reuter, AP, AFP)