Ex-werknemers DAF vragen sociaal plan

EINDHOVEN, 19 JAN. Het Comité Ex-Daffers wil dat voor de indertijd ontslagen werknemers van de Eindhovense vrachtwagenproducent alsnog een goed sociaal plan. Het comité, destijds opgericht om de belangen van op straat gezette werknemers te behartigen, schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Het comité wijst erop dat het nieuwe Daf Trucks vorig jaar een winst maakte van 160 miljoen gulden.

Overigens wil het comité het sociaal plan niet daaruit betalen. Het zou beter zijn als het Rijk het aandelenpakket van ongeveer 40 procent van de hand doet. “Dat levert vermoedelijk 500 miljoen gulden op. Daarvan is 10 procent voldoende voor een sociaal plan. De rest kan gebruikt worden voor een andere operatie, bijvoorbeeld om Fokker te redden”, aldus een woordvoerder van het comité.

Destijds was bij de teloorgang van DAF geen geld voor een sociaal plan. Daardoor kwamen enkele duizenden mensen op straat te staan, zonder extra ondersteuning. Hoewel een groot aantal van hen inmiddels ander werk heeft gevonden, zit naar schatting nog steeds een kleine 500 oud-werknemers werkloos thuis. De eersten van hen zijn inmiddels terecht gekomen in de bijstand. En dat scheelt ten opzichte van het oorspronkelijk inkomen enkele honderden tot in sommige gevallen duizenden guldens per maand.

Het comité wijst erop dat ook deze werknemers het Eindhovense bedrijf mee hebben opgebouwd. “Het huidige Daf Trucks is opgebouwd op het fundament dat deze mensen hebben gelegd. Dat schept verplichtingen, zeker nu het zo goed gaat.” (ANP)