Eerst vier weken moppen rapen

Het mooiste concert dat hij ooit heeft gezien vond hij dat van de Rolling Stones vorig jaar in de Kuip in Rotterdam.

Olivier Monshouwer (22 jaar) ging graag naar concerten, maar sinds hij een opleiding volgt voor trainer van draf- en renpaarden in Deurne heeft hij daar geen tijd meer voor. Anouk Monchen (22 jaar) zit ook 'op Deurne', zij wil later een eigen pensionstal beginnen. Marieke Pijnenburg (17 jaar) weet dat ze de manege van haar ouders in Berkel Enschot zal overnemen, maar in haar hart droomt ze ervan om internationaal dressuuramazone te worden. Haar vriendin Evelyne van Vreckom (16 jaar) wil topspringruiter worden. Thuis in Lennik (bij Brussel) heeft haar moeder een springstal waar vier paarden en twee pony's van Evelyne zelf staan.

Ze zitten op een school die Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen Deurne heet, maar die iedereen in de paardenwereld gewoon 'Deurne' noemt. Op Deurne kun je diploma's halen voor alles wat met paarden te maken heeft: hoefsmid, instructeur, stalknecht, hengstenfokker, manege-houder, pikeur en nog veel meer. Alleen voor veearts kun je hier niet terecht.

Per schooljaar zitten de leerlingen hier 20 weken intern - dus ze slapen, eten en leren in Deurne - en ze lopen 26 weken stage bij een manege. De dag begint al vroeg. Marieke: “Om 5 uur sta je op, want je moet om 6 uur op stal zijn.” Daar heb je de zorg over 2 paarden: je moet ze voeren, poetsen, hun stal uitmesten en hun tuig in orde brengen. Om 8 uur beginnen de lessen, en die duren - met onderbreking voor eten tussen de middag - tot half 5. Daarna is er speciaal corvee dat je om beurten moet doen: het terrein vegen, in de keuken helpen of twee keer 's nachts de ronde doen door de stallen om te kijken of geen van de 200 paarden ziek is. En daartussendoor moet je nog huiswerk maken.

Anouk moest wel wennen aan de discipline die op Deurne heerst. Je moet toestemming vragen om het terrein af te mogen, er is een avondklok - om half 11 moet je binnen zijn. Meisjes en jongens mogen alleen na toestemming bij elkaar op de kamer, om huiswerk te maken of op ziekenbezoek te gaan. Wie betrapt wordt zoenend bij elkaar in bed, krijgt straf. De leraren zijn ouderwets streng. Hun woord is wet.

Anouk, Evelyne, Olivier en Marieke zijn vier van de 120 leerlingen die dit jaar op Deurne zijn aangenomen. Iedere lente vragen zo'n 300 tot 350 kinderen uit heel Nederland en België, die ten minste 16 jaar zijn, en inschrijfformulier bij de school aan. Voordat je bij Deurne op een selectiedag mag komen, moet je 25 dagen bij een manege hebben gewerkt. Het is dus niet genoeg dat je een verzorgpony hebt of een eigen pony, of dat je in de weekeinden weleens op de manege bij je in de buurt helpt, nee je moet bijna vier weken lang de hele dag door 'moppen' hebben geraapt, stallen geveegd en paarden gepoetst. Tijdens deze voorstage vallen al zo'n 100 tot 150 kinderen af. Die vinden het werk te zwaar en te vuil.

Zo'n 200 kinderen belanden uiteindelijk op een testdag in Deurne. Je moet dan onder anderen aan Peter Strijbosch laten zien hoe je paardrijdt. Dat hoeft niet per se op een eigen paard, want in Deurne zelf hebben ze 50 schoolpaarden. Strijbosch geeft al 20 jaar les in Deurne. Hij let erop of je een goede houding hebt en of je 'inwerking' op het paard juist is. “Je moet geen passagier op je paard zijn,” zegt hij. “maar piloot. En dat op een evenwichtige manier. Ben je te grof dan raakt je paard beledigd, ben je te zacht dan gebeurt er niets.” Verder praat hij met je om te kijken hoe graag je het paardevak in wilt. Veel kinderen hebben een romantische voorstelling van het beroep. Maar dat is helemaal fout, zegt hij. “Liefde voor het paard alleen is niet genoeg. Je moet de wil hebben om goed te zijn. En daar moet je ontzéttend hard voor willen werken op tijden dat andere mensen vrij hebben. Het is geen baan van 9 tot 5. Je moet bereid zijn 7 dagen per week te werken. Want ook met carnaval moeten je paarden eten.”

In Deurne worden dit jaar voor het eerste ook openbare lessen gegeven. Een oefenspringparcours onder leiding van Frans van der Ent (24 jan). Dressuurles door Jeannette Haazen (26 febr). Voor inlichtingen: Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen, Bruggenseweg 11a, 5752 SC Deurne. Tel 0493-313006. Volgende keer: paardemelk en enge ziektes.

    • Lucette ter Borg