Een computer voor iedere bridger

Fred Gitelman is de ontwerper van het populaire computerprogramma Bridge Master. Samen met zijn partner George Mittelman speelt de Canadees op de Cap Volmac World Bridge Pairs in het Haagse Hotel des Indes.

DEN HAAG, 19 JAN. Gitelman (30) leerde 13 jaar geleden bridge op highschool. Op de universiteit gaf hij een jaar voor zijn afstuderen de voorkeur aan een baan waarvoor hij had geleerd, programmeur. Fred bleef fanatiek bridgen. Met Canada eindigde hij zelfs als tweede op het WK voor junioren. Spoedig daarna veroverde hij een vaste plaats in het nationale team van zijn land. Hetgeen opmerkelijk genoemd mag worden, omdat de andere vijf spelers gemiddeld 15 jaar ouder zijn.

Op zijn vijfentwintigste begon Gitelman een eigen bedrijf, gespecialiseerd in bridge software. Zijn pc-programma Bridge Master is in Noord-Amerika inmiddels een begrip. Het bijzondere ervan is dat iedereen er lol aan beleeft, van beginner tot expert. En dat terwijl het bridge-spel zich zo moeilijk leent tot automatisering, zeker in vergelijking met schaken, waar de computer al grootmeesterniveau al heeft. Bij bridge ligt dat anders: bridgeprogramma's mogen dan aardig ogen, inhoudelijk stellen ze nog heel weinig voor en maken ze soms grote van fouten.

Gitelman heeft echter een manier gevonden, waardoor iedereen op zijn eigen niveau bevrediging vindt. Bovendien blijkt dat men na een sessie met de computer automatisch beter gaat spelen. Gitelman wordt belaagd door gerenommeerde auteurs met het verzoek om hun bridgeboeken te programmeren voor de computer. De Amerikaanse bridgebond komt binnenkort met een bridgecursus voor beginners op de pc, geprogrammeerd door Gitelman. En bij het Amerikaanse software-bedrijf Microsoft, waar topman Bill Gates bridge speelt, hebben ze Gitelman ook ontdekt. Daar is hij bridge-consultant voor hun netwerk op Windows 95.

Gitelman beseft dat Nederland een belangrijke bridgenatie is en daarom een interessante markt. Eergisteren, tijdens de traditionele Pro-Am bridgedrive op de Haagsche Golf- en Country Club in Wassenaar, overhandigde hij het eerste schijfje met de Nederlandse versie van Bridge Master aan minister Joritsma, zelf ook verwoed bridgespeelster: “Ik hoop niet dat ik hieraan verslaafd raak, want dan doe ik dadelijk niets anders meer. Niet dat mijn politieke tegenstanders daar bezwaar tegen hebben trouwens.”

Na 30 van de 150 spellen op het Cap Volmac bungelen Gitelman-Mittelman onderin in het veld van 16 paren. Onder meer in gezelschap van Leufkens-Westra die hun draai nog moeten vinden. Beter vergaat het onze landgenoten De Boer-Muller, die op 1 punt achterstand op de Indonesiërs Lasut-Manoppo een gedeelde tweede plaats bezetten. De ervaring leert dat op zondagmiddag, als het toernooi ten einde loopt, de ranglijst zo maar op zijn kop staat.

    • Jan van Cleeff