Duitsland bang voor opzet bij brand Lübeck

BONN, 19 JAN. Heel Duitsland vraagt zich met spanning af of de enorme brand gistermorgen vroeg in een opvangcentrum voor asielzoekers in Lübeck gesticht is of niet.

Het dodental onder de vooral uit Afrika afkomstige asielzoekers is intussen opgelopen tot tien, onder wie vier kinderen. Van de vijftig gewonden zijn er enkelen zeer ernstig aan toe. Het uitgebrande pand is gedeeltelijk ingestort. Gistermiddag laaide het vuur weer even op, wat het zoeken naar sporen van de brandoorzaak verder bemoeilijkte.

Het verhoor van de drie gisteren aangehouden jonge mannen uit het nabije stadje Grevesmühlen in de Oostduitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is vandaag voortgezet. Tegen hen bestond een “aanvangsverdenking”, aldus het openbaar ministerie in Lübeck. Aan het eind van de ochtend werden de drie weer op vrije voeten gesteld, volgens justitie is niet gebleken dat zij iets met de brand te maken hadden.

Bondspresident Roman Herzog, die op weg naar Lübeck in Kiel in de mist bleef steken, heeft de families van de doden en gewonden gisteravond gecondoleerd en de Duitse bevolking gevraagd met hen te rouwen. Hij maakte zich tot tolk van vele ongerusten en verontwaardigden door daaraan toe te voegen: “Mocht het om een brandaanslag zijn gegaan, dan is mijn geduld langzamerhand op, dan ga ik openlijk de vraag stellen of de veiligheidsvoorzieningen in dit land voldoende zijn”.

De drie jonge mannen waren gistermorgen vroeg vlak in de buurt van het opvangcentrum door de politie gecontroleerd en later die ochtend thuis van hun bed gelicht. Ze zijn alle drie wegens lichte criminaliteit bij de politie bekend, een van hen zou tot de “skinhead-scene” worden gerekend, maar geen van hen zou bekend zijn wegens vreemdelingenhaat of racistische opvattingen. Volgens officier van justitie Michel Böckenhauer wordt het onderzoek naar de brandoorzaak “in alle richtingen voortgezet, van een technisch defect tot een brandaanslag”.

Vanmorgen zijn specialisten van de brandweer en de Duitse centrale recherche BKA in het vier verdiepingen hoge uitgebrande pand opnieuw op zoek gegaan naar sporen. Zij gaan ervan uit dat de brand gistermorgen kort voor vier uur op een van de hogere etages moet zijn ontstaan en zich razendsnel in alle richtingen verspreidde via het houten trappenhuis. De Lübeckse brandweer was zeer snel ter plaatse geweest, zij keerde net terug van een “loos alarm” even verderop in de binnenstad.