Dit jaar krijgen 200.000 studenten een chipkaart

ROTTERDAM, 19 JAN. Het aantal studenten dat gebruik maakt van de chipkaart wordt deze zomer uitgebreid van 20.000 naar 200.000 personen. Dat hebben IBM Nederland, PTT Telecom en de Informatie Beheer Groep (IBG), die de kaart ontwikkelen, gisteren besloten.

Op de Hanzehogeschool en de Universiteit in Groningen en de Universiteit Twente wordt vanaf september vorig jaar betaald, gereisd en gecommuniceerd met één kaart. Met de chipcard wordt betaald voor bibliotheek, telefoon en kantine, de kaart geldt als OV-jaarkaart, als collegekaart en studenten kunnen informatie van de IBG oproepen en wijzigen. De IBG wil dat in 1998 alle 600.000 studenten in Nederland de multi- functionele kaart gebruiken.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSvB) vindt dat de kaart nog te veel gebreken vertoont om op grote schaal ingevoerd te worden. Volgens J. Sargentini van de LSvB wordt de kaart “veel te vroeg” ingevoerd op grote schaal. “Er zijn nog teveel twijfels rond het functioneren van de kaart. De proeven in Twente en Groningen zijn nog niet fatsoenlijk geëvalueerd”, aldus Sargentini.

De apparatuur vertoont storingen, zegt A. Leiseboer, hoofd interne dienst bij de Groningse universiteit. “Je kunt pas van een volwaardige proef spreken als alles operationeel is en ook goed blijft functioneren. Er zijn nog steeds problemen.”

IBG vindt dat de 'kinderziektes' inmiddels zijn verholpen.