Directie Gooise nepbank treft schikking met curator

ROTTERDAM, 19 JAN. Mr. J. Brandse, curator van de inmiddels failliet verklaarde Hilversumse pseudo-bank Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij, heeft met de voormalige eigenaar/directeur A. Bonefaas en diens zakenpartner W. de Poel een schikking getroffen over de terugbetaling van leningen. Een door Brandse tegen beiden aangekondigd kort geding, dat gistermiddag zou dienen, is op het laatste moment afgeblazen.

De beide zakenlieden hebben de afgelopen jaren iets meer dan een miljoen gulden bij de Gooise geleend, maar daarvan niets terugbetaald. Volgens de curator was haast geboden omdat Bonefaas zijn bezittingen in afwachting van een incassoprocedure zoveel mogelijk probeerde veilig te stellen.

Een woordvoerder van de curator wil niet zeggen welke regeling met Bonefaas en De Poel is getroffen.

De Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij ging op 30 augustus vorig jaar dicht op aanwijzing van De Nederlandsche Bank. De Hilversumse onderneming deed zich voor als bank, maar beschikte niet over de vereiste bankvergunning. Op 5 december verklaarde de rechtbank het bedrijf officieel failliet. De 'bank' had ongeveer zestig klanten die tussen de 3 en 3,5 miljoen gulden hadden ingelegd tegen een behoorlijke rente. De cliënten kunnen geen beroep doen op het garantiefonds, omdat de onderneming niet officieel als bank stond geregistreerd. (ANP)