Buitenlands geld in Roemenië 2,3 mld

BOEKAREST, 19 JAN. In Roemenië hebben buitenlandse ondernemingen vanaf de omwenteling eind 1989 tot eind 1995 voor 1,6 miljard dollar (ongeveer 2,3 miljard gulden) geïnvesteerd. De hoeveelheid buitenlands kapitaal is daarmee 24 procent hoger dan aan het einde van 1994. Deze gegevens zijn vandaag gepubliceerd in het Roemeense dagblad Curierul National. De hoeveelheid buitenlands kapitaal is gering in vergelijking met het veel kleinere buurland Hongarije, dat de afgelopen jaar 12 miljard dollar wist aan te trekken. De belangrijkste impuls kwam vorig jaar van de Zuidkoreaanse autofabrikant Daewoo, die een belang van 51 procent heeft genomen in de Roemeense autofabriek Craiova. Mede door de investering in Roemeniës tweede autoproducent - na Dacia - is Zuid-Korea de grootste buitenlandse investeerder in Roemenië. Nederland staat op de zesde plaats, Duitsland op de tweede plaats. (DPA)