Brussel: China riskeert WTO

BRUSSEL, 19 JAN. China zet het felbegeerde lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op het spel. Die waarschuwing klonk gisteren uit de mond van een woordvoerder van de Europese Commissie. Aanleiding is de beslissing van Peking om de financiële nieuwsvoorziening onder toezicht van het staatspersbureau Nieuw-China te stellen. Brussel neemt de zaak hoog op. Volgens de zegsman zal de Commissie nagaan wat er precies aan de hand is en de lidstaten polsen over een reactie. Hij zinspeelde er daarmee op dat China de steun van Europa voor zijn WTO-aspiraties kwijtraakt. China onderhandelt al maanden vergeefs over aansluiting bij de Geneefse organisatie. Vooral de Verenigde Staten, die een harde behandeling van China als industrieland in plaats van ontwikkelingsnatie voorstaan, liggen dwars. Met enige mitsen en maren kon Peking wel op steun van Europa rekenen. (Reuter, AFP)