Bosnië meldt vondst nieuwe massagraven

SARAJEVO, 19 JAN. De Bosnische regering zegt in het noorden van het land zes nieuwe massagraven met de lichamen van ongeveer 240 mensen te hebben gevonden. De Amerikaanse bemiddelaar Holbrooke deed gisteren tijdens een nieuwe rondreis door ex-Joegoslavië een dringend beroep op de partijen om zich aan de afspraken van het vredesakkoord van Dayton te houden.

De massagraven bevinden zich alle in een straal van rond vijftien kilometer rond Sanski Most, een stad die in de laatste fase van de Bosnische oorlog op de Bosnische Serviërs werd veroverd. Volgens de Bosnische onderzoeksrechter Adil Draganovic hebben waarnemers van de Europese Unie de massagraven bezocht. Het grootste massagraf ligt bij het dorp Hrustovo en bevat de lichamen van 180 mensen, die volgens Draganovic op 30 en 31 mei 1992 in een garage zijn vermoord en in het graf op een helling bij de plaatselijke basisschool zijn begraven. In een ander dorp, Krkljevici, werd een graf gevonden met de lichamen van achttien mensen die op 28 augustus 1992 werden vermoord. Journalisten spraken gisteren met een overlevende, die vertelde dat de dorpelingen in de kelder van een huis waren opgesloten, waarna een handgranaat naar binnen werd gegooid. De mensen die de ontploffing overleefden werden doodgeschoten en het huis werd in brand gestoken. De moorden zouden zijn gepleegd door Bosnisch-Servische dorpelingen uit het nabijgelegen Pljevaca.

De Amerikaanse bemiddelaar in de crisis in ex-Joegoslavië, Richard Holbrooke, heeft gisteren in Sarajevo en Belgrado gesproken over een reeks uitstaande problemen. Vannacht om middernacht moet volgens het in Dayton overeengekomen tijdschema een aantal belangrijke maatregelen zijn genomen. Zo moeten de oorlogspartijen hun troepen twee kilometer van de bestandslijnen hebben teruggetrokken en moeten alle krijgsgevangenen zijn vrijgelaten. Van een vrijlating van de krijgsgevangenen is echter nog geen sprake. De Bosnische regering houdt een gevangenenruil tegen; zij eist eerst opheldering over de duizenden moslims die nog worden vermist. Velen van hen zouden nog in leven zijn en door de Serviërs gevangen worden gehouden.

Holbrooke zei na zijn overleg van gisteren te hopen dat de kwestie van de gevangenenruil nog op tijd wordt opgelost. Hij sloot elke aanpassing van het tijdschema voor de uitvoering van het akkoord van Dayton uit. Holbrooke wees gisteren de eis van de Bosnische regering, om de gevangenenruil te koppelen aan het thema van de vermisten, van de hand.

In het noorden van Bosnië zijn honderd soldaten van de vredesmacht IFOR naar een dorp in de moslim-enclave Bihac gestuurd, nadat een groep van muhajideen - islamitische vrijwilligers die de afgelopen jaren voor de moslims hebben gevochten - een Canadese patrouille met geweld had bedreigd. De mujahideen moeten volgens het vredesakkoord uiterlijk vandaag Bosnië hebben verlaten. Gisteren bedreigden ze de Canadezen toen die hen richting Kroatië wilden escorteren. De honderd IFOR-soldaten moeten vandag toezien op de evacuatie van de mujahideen. (Reuter, AP, AFP)