Beurs in ban van speculatie over verlaging dividend-tax

ROTTERDAM, 19 JAN. Op de Amsterdamse beurs is gisteren en vandaag fors gehandeld in onder andere aandelen Dordtsche Petroleum naar aanleiding van geruchten dat ingrijpende veranderingen op stapel staan in de belasting op dividend- en rente-inkomsten.

Het ministerie van financiën heeft een aanstaande verlaging van de belasting op inkomsten uit kapitaal vanmorgen ontkend. Bron van de geruchten zou een publikatie zijn in het fiscale vakblad Vakstudienieuws, dat in de eerste week van dit jaar verscheen. Daarin wordt gemeld dat een rapport met voorstellen over wijzigingen in de belasting op dividend en rente is aangeboden aan staatssecretaris Vermeend (financiën). Financiën spreekt tegen dat de in dit rapport voorgestelde wijzigingen nu al zouden worden ingevoerd.

Volgens de geruchten zou komend weekeinde het maximale belastingtarief op inkomsten uit dividend worden verlaagd van 60 naar 25 procent. Bovendien zou over de rente voortaan maximaal 35 procent belasting betaald hoeven worden. Voor veel beleggers was dit meteen aanleiding om uit Dordtsche Petroleum (houdster van aandelen Koninklijke Olie) te stappen en terug te keren naar Koninklijke Olie zelf. Dordtsche keert belastingvrij stockdividend uit. Volgens de geruchten zou dit in de toekomst wel belast worden.

Een medewerker van hoekmansbedrijf Van der Moolen constateert dat er beleggers zijn die nu het zekere voor het onzekere nemen. De koers van Dordtsche Petroleum zakte vandaag met twee gulden tot 237 gulden, nadat het fonds gisteren ook al enkele guldens inleverde. Het aandeel Koninklijke Olie ging gisteren al met 1,20 gulden omhoog, en voegde daa in de loop van de ochtend nog twee gulden aan toe.

De omzet in Dordtsche, gisteren nog 62.000 stukken, lag rondom het middaguur al boven de 400.000. Volgens de hoekman van Van der Moolen is het grote spel gisteren al gespeeld.