Architect wil deel bioscoop laten veilen

AMSTERDAM, 19 JAN. Architect S. Soeters wil een deel van de bioscoop The Movies in Amsterdam laten veilen. De directie van de bioscoop heeft nog enige tonnen schuld uitstaan bij de architect, aan wie zij had gevraagd een mega-bioscoop te ontwerpen. Volgens Soeters onttrekt The Movies zich aan de betalingsregeling die was overeengekomen. Het plan van The Movies om een complex van filmzalen, winkels en huizen aan het naburige Haarlemmerplein te ontwikkelen, werd vorig jaar getorpedeerd toen mede-financier Warner Brothers zich terugtrok. Het Amsterdamse grondbedrijf heeft vervolgens zijn medewerking aan het plan van The Movies opgezegd, omdat de directie haar verplichtingen niet zou nakomen. De rechtbank dwong The Movies in april vorig jaar tot uitbetaling van een voorschot van 300.000 gulden aan Soeters. In een betalingsregeling kwamen partijen overeen dat het bioscoopbedrijf wekelijks vijfduizend gulden aan de architect zou betalen. Volgens Soeters is dat een keer of zes gebeurd. “Eerst werd de kas gestolen en toen liep de recette weer terug. Als ze 30.000 gulden hebben betaald, is het veel.” Soeters laat nu de onder-bv van The Movies executeren, waarmee hij het contract had afgesloten. Het bioscoopbedrijf zal dat per kort geding proberen te voorkomen, aldus directeur R. Kerbosch. “Als Soeters zijn geld wil zien, moet-ie dit niet doen.” Volgens Kerbosch is The Movies hard op zoek naar nieuwe partners om het complex alsnog neer te zetten. Dat het grondbedrijf met hem geen zaken meer wil doen, vindt hij “dom van ze”.