Appeldoorn stapt op bij Wegener

ROTTERDAM, 19 JAN. Bestuurvoorzitter P. Appeldoorn (57) van uitgeverij Wegener Arcade treedt per 2 mei af. Hij maakt gebruik van de sinds 1988 bestaande afspraak om nog voor het bereiken van de 60-jarige leeftijd zijn vast dienstverband om te zetten in een adviseurschap bij Wegener. J. Houwert, op dit moment vice-voorzitter van de raad van bestuur, neemt zijn functie over.

Dit heeft de uitgeverij vanmorgen bekend gemaakt. Appeldoorn acht de tijd rijp om de fakkel over te dragen nu de fusie met Arcade definitief rond is. Wel blijft hij betrokken bij de samenvoeging van Arcade en Wegener als voorzitter van het zogenoemde integratie-team. Als adviseur van het bestuur zal hij vooral letten op de algemene beleidsontwikkeling van de onderneming.

Appeldoorn is sinds 1980 lid van de raad van bestuur en sinds 1988 voorzitter. Eerder dit jaar stond hij in de schijnwerpers door zijn mislukte poging de Dagbladunie over te nemen. Kort daarop richtte hij zijn peilen op Arcade, het Nederlandse platen- en amusementbedrijf dat in de jaren tachtig vrijwel uit het niets door oprichter H. Heinsbroek uit de grond is gestampt.

Deze overname is donderdag definitief beklonken. De aandelentransactie gaat gepaard met de plaatsing van 540.000 certificaten van aandelen Wegener bij de verkopende partijen. Onder leiding van Appeldoorn is Wegener de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste aanbieders in de mediewereld. De omzet steeg de laatste tien jaar van 262 miljoen gulden naar 960 miljoen gulden vorig jaar. De winst steeg van 4,9 miljoen gulden tot 58 miljoen gulden vorig jaar.

H. Heinsbroek, de huidige president van Arcade, blijft leiding geven aan het bedrijf dat als aparte divisie binnen Wegener blijft opereren. Daarnaast wordt hij net als Appeldoorn adviseur van de raad van bestuur. De beoogde opvolger van Appeldoorn is afkomstig uit de in 1993 overgenomen Oostelijke Dagbladencombinatie door Wegener. Sindsdien is hij tweede man binnen de raad van bestuur.