Amerikaanse groep Continental Drifters maakt debuut in Nederland; Ontspannen country met een popgevoel

Concert: Continental Drifters. Gehoord: 18/1 Melkweg, Amsterdam.

De redding van de countryrock komt uit een onverwachte hoek. Terwijl Amerika zich vergaapt aan gladde namaak-cowboys als Garth Brooks en Vince Gill, is Nederland er als vanouds het eerste bij om een opleving in het genre op waarde te schatten. De uit Los Angeles afkomstige Continental Drifters blazen de geest van Gram Parsons nieuw leven in op een titelloos debuutalbum, dat glansrijk ontstijgt aan de computer-country die tegenwoordig in Nashville gemaakt wordt.

De groep bestaat uit muzikanten die hun sporen al verdiend hebben in uiteenlopende hoeken van het popspectrum. Gitariste Vicki Peterson komt uit de succesvolle popgroep The Bangles, multi-instrumentalist Peter Holsapple was de drijvende kracht van post-punkgroep The dB's en gastmuzikant bij R.E.M., drummer Carlo Nuccio en bassist Mark Walton speelden respectievelijk bij Tori Amos en Dream Syndicate en zangeres Susan Cowsill is een telg uit een beroemde muzikantenfamilie. Bij elkaar zouden ze al te gemakkelijk een groep zonder gezicht kunnen vormen, ware het niet dat ze elkaar op een bewonderenswaardige manier aanvullen in muziek die herinnert aan Amerikaanse klassiekers als The Band, Flying Burrito Brothers en Fleetwood Mac ten tijde van Rumours.

Het popgevoel komt van Vicki Peterson, die met luchtige liedjes als Mixed Messages raakt aan de onmiddellijk memorabele transistorradiomuziek van de beste Bangles-hits. Peter Holsapple heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een blanke soulzanger, die op het podium genoegen neemt met een onopvallende plaats achter het orgel. Zingende drummer Carlo Nuccio doet met zijn doorleefde stem niet onder voor Levon Helm van The Band en Susan Cowsill is het soort zangeres dat zelfs haar boodschappenlijstje met bezieling zou kunnen voordragen. Alle vier schrijven ze nummers, en stellen ze zich dienstbaar op als de ander aan de beurt is. Omdat geen van hen voortdurend in het voetlicht staat, ging er een ontspannen sfeer uit van hun Nederlandse debuutoptreden voor een klein maar dankbaar publiek.

De Continental Drifters doen geen moeite om een authentieke country-sfeer uit te dragen. Christopher Columbus Transcontinental Highway klonk als een luchtige persiflage op het truckers-genre, met Peterson als stoere gitaarheldin in minirok. Holsapple speelde drie minuten voor Phil Spector in het met bombastische dameskoorzang opgeluisterde Darling Darling en Susan Cowsill zong een roerend lied over een Highway of the Saints. Niemand had bij voorbaat kunnen voorspellen, dat dit schijnbaar willekeurig bij elkaar geharkte clubje zulke samenhangende en diepgaande muziek zou kunnen maken. Sterallures hebben ze allerminst, want na afloop nam Holsapple op de rand van het podium plaats om luidkeels zijn T-shirts en cd's aan de man te brengen.

    • Jan Vollaard