Akkoord Rusland en Azerbajdzjan over pijplijn olie

MOSKOU, 19 JAN. Rusland en Azerbajdzjan hebben gisteren een lang verwachte overeenkomst getekend voor de aanleg van een Russische pijplijn voor het transport van olie uit de Kaspische Zee naar een haven aan de Zwarte Zee. Het is een van de twee routes die de consortia onder leiding van Westerse oliemaatschappijen willen gebruiken voor het transport van de Kaspische olie. De andere route loopt via Georgië, met eventueel een aftakking door Turkije naar de Middelandse zee. De Georgisch-Turkse route had de voorkeur van de Westerse oliemaatschappijen, omdat langs deze weg een Russisch bijna-monopolie op Kaspische olie kan worden doorbroken. Rusland, oppermachtig in de Kaukausus-regio, heeft echter een tweede route binnen de Russische invloedsfeer afgedwongen. Voor deze route tekenden gisteren de Russische premier Tsjernomyrdin en de Azerbajdzjaanse president Alijev een akkoord. (AP)