Werknemers van Fokker: 'Het is nu erop of eronder'

SCHIPHOL, 18 JAN. Terwijl de centrale ondernemingsraad van Fokker zich gereedmaakt voor vertrek naar Den Haag om met minister Weijers (economische zaken) te overleggen, wordt de motor van de ingehuurde NZH-streekbus gestart op de Fokker-vestiging bij Schiphol. Een delegatie van werknemers, kaderpersoneel en ondernemingsraadsleden maakt vanochtend een rondje langs de aanpalende gemeenten.

Naast de portiersloge hangen de spandoeken vermoeid naar beneden. “Overheid en Daimler, kies voor Fokker. Zonder Fokker zijn Nederland en Daimler vleugellam”. Boven de Fokkerweg hangt de mist in dikke slierten neer. Langzaam kruist de bus de singels, lanen en avenues, die joviaal zijn vernoemd naar de concurrentie: Boeing, Tupolev, Brequet, Cessna, Douglas.

Burgemeester Van Houwelingen van de Haarlemmermeer is niet op het gemeentehuis van Hoofddorp. Excuus daarvoor. Maar wethouder Van der Linden (financiën) biedt de delegatie koffie aan. De meesten kijken wezenloos voor zich uit in de raadszaal. G. Melchers, secretaris van de ondernemingsraad, vraagt de wethouder een hand te reiken bij deze laatste stuiptrekking. “Wij komen op voor een geweldig mooi bedrijf”, zegt Melchers en hij roept over het hoofd van de wethouder de burgemeesters van Haarlemmermeer, Amstelveen en Amsterdam op om minister Weijers er nog eens persoonlijk op te wijzen wat het ontslag van de in totaal 7.400 Fokker-werknemers en zoveel duizenden in de luchtvaart gebonden bedrijven zou betekenen.

De wethouder merkt op dat de gemeenten doorlopend Fokker hebben gesteund en dat zullen blijven doen. De burgemeester zit bij de commissaris der koningin Van Kemenade. Met hem en burgemeester Patijn van Amsterdam zal worden bezien wat nog kan worden gedaan, nu het vijf seconden voor twaalf is. De spandoeken en meegebrachte miniatuurvliegtuigjes omkaderen de actie in de raadszaal, een kopie van die welke gisteren in Dordrecht werd gehouden. Toen trok een delegatie van het daar gevestigde Fokker naar het gemeentebestuur om de belangen van de 1200 werknemers te bepleiten.

“Het is allemaal een summiere voorproef voor morgen”, zegt een werknemer. “Nu is het erop of eronder.” Morgen zullen naar schatting honderd toeringcars vanuit alle hoeken van het land met Fokker-werknemers naar Den Haag gaan.

In de hal van het stadhuis in Hoofddorp probeert een werknemer een grote ronde sticker op de rug van zijn lederen jack te plakken. Een beetje joligheid kan er nog wel af. “Daar moet je mee oppassen”, zegt een oudere collega, “want die krijg je er nooit meer af. Ik heb het zelf met een stukje plakband gedaan. Want laten we wel wezen, daar kan je maandag waarschijnlijk met goed fatsoen niet meer mee rondlopen.”