Wegens samenzwering; Levenslang in VS voor sjeik Abdel Rahman

NEW YORK, 18 JAN. Een Amerikaanse federale rechter heeft de blinde Egyptische sjeik Omar Abdel-Rahman gisteren tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld als inspirator van een samenzwering om het hoofdkwartier van de Verenigde Naties en andere belangrijke plaatsen in New York op te blazen.

Acht van zijn volgelingen kregen van de rechtbank in New York gevangenistraffen van 25 jaar tot 57 jaar. Een negende, El Sayid Nosair, die tevens was beschuldigd van de moord op de extremistische rabbijn Meir Kahane, kreeg levenslang. Een jury had de verdachten in oktober al schuldig bevonden aan het ten laste gelegde, waaronder ook plannen tot moordaanslagen op onder anderen de Egyptische president Mubarak. Oogmerk van de fundamentalistische groep zou zijn geweest door middel van een “oorlog door een stadsguerrilla” de Amerikaanse buitenlandse politiek te beïnvloeden. Alle verdachten hebben steeds hun onschuld onderstreept.

De zaak kwam aan het rollen met de aanslag op het World Trade Center in New York in februari 1993, waarbij zes doden en meer dan 1.000 gewonden vielen. De feitelijke daders daarvan werden al eerder veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Sjeik Abdel Rahman en de zijnen werden niet rechtstreeks beschuldigd van deze aanslag, maar zouden wel deel uitmaken van dezelfde organisatie die daarvoor verantwoordelijk was.

Sjeik Abdel Rahman (57) was vroeger in Egypte geestelijk leidsman van de radicale Jihad-beweging, die in 1981 achter de moord op president Sadat zat. Later verhuisde hij via Soedan naar de Verenigde Staten, waarhij vanuit enkele moskeetjes in en bij New York tegen het Egyptische bewind van president Mubarak bleef ketteren, dat, zoals hij gisteren in de rechtszaal zei, “corruptie, homoseksualiteit en aids verspreidt en geboortecontrole aanmoedigt”.

In een anderhalf uur durende toespraak voor hij werd veroordeeld, noemde sjeik Abdel-Rahman gisteren het hele proces “niets anders dan een verlengstuk van de Amerikaanse oorlog tegen de islam”. “Ik heb geen misdaad begaan. Het is voor mij onmogelijk een bom te maken of die ergens te plaatsen. Dat is niet het werk van iemand die de islam predikt”. Hij zei dat hij wegens zijn geloof was veroordeeld, en toonde zich ervan overtuigd dat hij in de gevangenis zou worden vermoord: “een martelaar voor de goddelijke zaak - huil niet voor mij”.

De aanklagers, zo zei hij, willen dat de islamieten zich aan Amerika ondergeschikt maken, “en anders moeten we levenslang naar de gevangenis”. “Maar wij knielen niet (..) behalve voor God.” Hij onderstreepte dat Amerika “de islam niet kan vermoorden, en als het dat probeert te doen zal God ervoor zorgen dat het verdwijnt van het oppervlak van deze aarde zoals hij de Sovjet-Unie heeft laten verdwijnen.”

De rechter was het niet met hem eens. “U bent hier schuldig bevonden aan leiderschap van een terroristische samenzwering”, zei hij. Als de samenzwering was volvoerd, zou deze “de schanddaad van het World Trade Center in vergelijking bijna onbeduidend hebben gemaakt”. Hij sprak van mogelijke verwoestingen “op een schaal die dit land sinds de Burgeroorlog niet heeft gekend”.

Maar een fundamentalistische advocaat in Kairo, Montasser el-Zayat, sprak gisteren van een “koorts tegen de islam, moslims en Arabieren in de Amerikaanse media”. Hij verwachtte geen gewelddadige reactie in Egypte, “want er is in de eerste plaats niemand over, ze zitten allemaal in de gevangenis. Maar wie weet wat er elders zal gebeuren?” (Reuter, AFP, AP)