VS waarschuwen India opnieuw

WASHINGTON, 18 JAN. Amerikaanse diplomaten hebben India er opnieuw op gewezen dat de Verenigde Staten alle economische samenwerking beëindigen als India zou besluiten een kernproef te houden. Volgens een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn er tekenen die wijzen op de voorbereiding van een tweede kernproef.

India deed in 1974 een eerste kernproef, naar eigen zeggen voor vreedzame doeleinden. Het land heeft altijd ontkend kernwapens te hebben. In december nog ontkende de Indiase minister van buitenlandse zaken, Pranab Mukherjee, dat zijn land kernwapens bezit en ook niet van plan is kernproeven te houden. Amerikaanse diplomaten hebben in India tevens bezorgdheid geuit over de voornemens van India om proeven te doen met raketten die kernladingen kunnen vervoeren. Een Indiaas persbureau meldde zaterdag dat binnenkort proeven zullen plaatshebben met de zogeheten Prithvi-raket, een middellange afstandsraket. De Prithvi-raket heeft een reikwijdte van 250 kilometer, voldoende voor bestemmingen in Pakistan en China. (AP)