Voorkeur: Theater

KAGUYAHIME Tot groot genoegen van velen brengt het Nederlands Dans Theater opnieuw Jirí Kyliáns wonderbaarlijk sprookje 'Kaguyahime'. Een meesterwerk op ijle Japanse muziek en oorverdovend getrommel, met een fascinerend toneelbeeld en vooral adembenemend danswerk. 18 t/m 21 jan Den Haag AT&T Danstheater.

ELEKTRA & ORESTES Erik-Ward Geerlings bewerkte twee klassieke tragedies van Euripides tot een gewaagde mix van punkachtig muziektheater, prettig gestoorde kolder en politiek theater met een ironische ondertoon. De god Apollo is een dik en vleuggellam kereltje, Euripides treedt op als rasta en de boer bij wie het koningskind Elektra is ondergedoken vergrijpt zich aan zijn geit. Met oa Hilt De Vos en Sam Bogaerts. 20 jan Amersfoort De Flint, 25 jan Enschede Twentse Schouwburg.

DE INGEBEELDE ZIEKE In een prachtig ingerichte oude fabriek brengt AMAI een musical-achtige versie van Molières populairste komedie. Het ensemble, geregisseerd door Jochem Royaards, zingt, danst en voert toneelstukjes in een toneelstuk op. 'De ingebeelde zieke' is hier een ode aan het theater, dat kwalen beter geneest dan dokters ooit zouden kunnen. T/m eind jan, Molenweg 9a, Geldrop bij Eindhoven. Inl 040-2862681.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 19 jan Tiel Theater Agnietenhof, 24 jan Hardenberg De Voorveghter.

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. 19 t/m 21 Rotterdam RO Theater.

DE HEUVELS VAN BLAUW Dennis Potter schreef een beklemmend, tijdens WO II gesitueerd televisiespel over kinderen die tijdens hun ongerichte spel in een voortdurende machtstrijd verwikkeld zijn. De zwakste gaat ten onder. Rieks Swarte maakte er een sterke, afwisselend komische en huiveringwekkende voorstelling van. Zeker niet alleen voor kinderen. Vanaf 8 jaar. 25 jan Dordrecht Kunstmin.

DAG MONSTER Inventieve bewerking van La Belle et la Bête. Onder regie van Inèz Derksen en met aanstekelijk enthousiasme vertellen en spelen drie actrices het sprookje van het ongelukkige monster, dat door de onbaatzuchtige liefde zijn ware gedaante hervindt. Vanaf 8 jaar. 20 jan Obdam St. Wadway, 21 jan Den Haag Theater a.h. Spui, 23 jan Roermond Centrum voor de Kunsten, 24 jan Den Bosch Theater a.d Parade.

MOEDER EN KIND De Belgische dans- en theatermaker Alain Platel creëerde op basis van teksten van Arne Sierens, foto's van de Brit Nick Waplington en de sfeer van de volksbuurten in Gent een weergaloze voorstelling die een gierend beeld schept van een milieu waar armoe troef is, tederheid met moeite te veroveren en fantaseren op grond van schlagers en videoclips van levensbelang. Met onvergetelijk spel, vooral van de vier, jonge, kinderen. 20 jan Dordrecht Kunstmin, 21 jan Arnhem Stadsschouwburg.

EN VERDER Lang leve de opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser, 19 jan Ede de Reehorst, 20 jan Hilversum Gooiland, 23 jan Maastricht Theater a.h. Vrijthof, 24 jan Heerlen Stadsschouwburg, 25 jan Tilburg Schouwburg; Drie zusters door Trust t/m 10 febr (beh zo ma) Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabrieksterrein inl. 020-6810660; Wie vermoordde Mary Rogers door Orkater. 19 jan Utrecht Stadsschouwburg, 20 jan Den Bosch Theater a.d. Parade, 22 jan Nijmegen Stadsschouwburg, 24 jan Terneuzen Zuidlandtheater, 25 jan Middelburg Stadsschouwburg; You're the top met Willem Nijholt. 23 t/m 25 jan Amsterdam Carré; Romeo en Julia door Huis aan de Amstel, vanaf 7 jaar, 19 jan Arnhem Stadsschouwburg.